open-navfaktor-logo
search
Crna statistika
Rijeke i jezera ponovo odnose živote: Petero stradalih u samo šest dana
Prema mišljenju stručnjaka, jedan od najčešćih razloga stradanja u vodi je to što kupači precijene svoje plivačke sposobnosti
01.07.2019. u 18:42
get url
text

Nakon što su ronioci Federalne uprave civilne zaštite pronašli danas u Jablaničkom jezeru tijelo mlađeg muškarca, uviđajem je utvrđeno da se radi o 19-godišnjem Arminu K. sa Ilidže. Ovu informaciju, uz navođenje inicijala stradalog, potvrdili su nam iz Operativnog centra MUP-a HNK, čiji pripadnici su, zajedno sa dežurnom kantonalnom tužiteljicom obavili uviđaj.

Dežurna tužiteljica najvjerovatnije će zatražiti obdukciju, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti mladića, a kako se nezvanično moglo čuti, on je jučer, dok je sa prijateljima boravio na pecanju, ušao u jezero, zaplivao i više se nije pojavio na površini.

Mladi Ilidžanac peta je žrtva utapanja u našoj zemlji u samo šest dana.

Crni niz započeo je u četvrtak u Foči, gdje su u mjestu Brštanovica, nakon dojave građana, fočanski policajci pronašli tijelo nepoznatog muškarca, krupnije tjelesne konstitucije.

Nakon što je obavljen uviđaj, tijelo je uz saglasnost dežurnog tužioca Okružnoj javnog tužilaštva Trebinje prevezen u mrtvačnicu u Univerzitetsku bolnicu u Foči, gdje je obavljena obdukcija.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Okružnog javnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović, identitet ovog muškarca još nije utvrđen.

- Urađena je obdukcija, ali nam nalaz još nije dostavljen. Uzet je i uzorak za DNK analizu - kazao je Vukanović, te dodao da se, s obzirom na to da je u blizini granica sa Crnom Gorom, vrše provjere s crnogorskom policijom.

Na ovom području se, inače, nalazi veliki broj kampova za rafting, ali fočanskoj policiji u posljednje vrijeme nije prijavljen nijedan nestanak osobe na ovom području. Iz policije su apelovali na građane da, ukoliko imaju bilo kakvih korisnih saznanja kako bi se tijelo identifikovalo, informacije prijave lično najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj telefona 122 ili na broj 058/210-794.

Još nije poznat ni identitet muškarca, čije je tijelo u petak ujutro izvučeno iz Une kod Gradskog mosta u centru Bihaća.

Tijelo su iz rijeke izvukli bihaćki policajci, nakon prijave građana, a utvrđeno je da se ono u vodi nalazilo nekoliko dana. Iako se pretpostavlja da bi se moglo raditi o migrantu, iz Tužilaštva USK nam danas nisu mogli zvanično potvrditi ove informacije.

- Još nije poznat identitet pronađenog beživotnog tijela, te se u tom smislu poduzimaju određene radnje, a s ciljem utvrđivanja identiteta pronađene osobe. Uzrok smrti je utapanje - kazao je za Faktor sekretar Tužilaštva Damir Smajić.

Crni niz nastavljen je pronalaskom tijela 35-godišnjeg Ivana Nikolića, koji se utopio u Drini u Kozluku kod Zvornika. Za Nikolićem se tragalo od srijede, kada je, dok je s drugovima bio na kupanju, zaronio u Drinu i više se nije pojavio. Tijelo je pronađeno 20-tak metara dalje od mjesta gdje je zadnji put viđen, a uviđajem je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela, potvrdio je ranije za Faktor glasnogovornik PU Zvornik Miljan Bobar.

Šestogodišnji dječak iz Prijedora, koji je u petak kasno popodne teško povrijeđen prilikom kupanja na gradskom bazenu u prijedorskom naselju Pećani u teškom je stanju, a sve prognoze u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem su neizvijesne, saopćeno je danas iz banjalučkog UKC-a.

Dijete je u tu zdravstvenu ustanovu primljeno u petak navečer, nakon što je, pod okolnostima koje se još utvrđuju, povrijeđen na gradskom bazenu, gdje je bio na kupanju.

On je, prema izjavama svjedoka, potonuo u bazen i bio je bez svijesti kada je izvučen iz vode.

Hospitalizovan je na Intenzivnoj njezi Klinike za dječiju hirurgiju banjalučkog UKC-a a prema riječima doktora Nenada Škorića, primljen je bez svijesti, pothlađen, te sa lošim spontanim disanjem. Obavljena je sva neophodna dijagnostika i konstatovan je otok moždanog tkiva.

Istraga okolnosti i ove nesreće je u toku.

Prema mišljenju stručnjaka, jedan od najčešćih razloga stradanja u vodi je to što kupači precijene svoje plivačke sposobnosti, odnosno podcijene opasnost od ulaska u rijeku ili jezero.
Uglavnom se radi o slabijim plivačima, koji slabo poznaju rijeku ili jezero. U prilog ovoj tvrdnji svjedoči nemali broj migranata koji stradaju u rijeci Uni, jer podcijene ovu nepredvidivu rijeku.

Za utopljenike je nerijetko fatalan i strah koji ih uhvati nakon što ih povuče struja ili vir. Dobiju napad panike, tijelo se počne grčiti, loš plivač se naguta vode i potone, što, nažalost, završi kobno.

Još jedan jako čest uzrok fatalnih nesreća na kupalištima je i to što kupači ulaze direktno u vodu, nakon što su dugo boravili na suncu. Kada pregrijana osoba naglo uđe u vodu, tijelo doživi šok - dolazi do drhtanja, grčeva u mišićima, tromosti, te poremećaja stanja svijesti. Može doći i do poremećaja rada srca i disanja, pa čak i do potpunog prestanka rada srca ili pluća.

Stoga stručnjaci upozoravaju da prije ulaska u vodu kupači obavezno prvo pokvase ruke i noge, rashlade tijelo, pa tek tada krenu na plivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.