open-navfaktor-logo
search
Gradski odbor
Rifatbegović i Zildžić: U Tuzli su ugašene političke slobode, pravnim nasiljem uzurpirane pozicije SDA
Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) iz svojih redova isključila četiri vijećnika iz Gradskog vijeća (GV) Tuzle, zbog djelovanja protivnog odlukama stranačkih tijela, većina u Gradskom vijeću predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), uskratila je SDA pravo da kandidiraju svoje predstvnike u komisijame i savjete mjesnih zajednica.
07.07.2021. u 12:19
get url
text
Zijah Rifatbegović i Salko Zildžić

- Većina predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem onemogućila nam je je de predložimo svoje predstavnike u radna tijela Gradskog vijeća i povjereničke odobore u savjetima mjesnih zajednica. Mi smo ranije dobili dokument po kojem SDA treba imati 44 predstavnika u savjetima mjesnih zajednica, kao i 19 predstavnika u radnim tijelima Gradskog vijeća - kaže predsjednik Gradskog odbora SDA Salko Zildžić.

Trgovina utjecajem

SDA je na Lokalnim izborima u Tuzli bila druga stranka po snazi. Dobili su 6.282 glasa ili 16,17 posto. Međutim, nakon izbora četiri od pet vijećnika odlučili su da postanu dio većine u Gradskom vijeću.

- Ovdje se radi o mogućoj trgovini utjecajem i to pozicijama i resursima SDA, a sve na uštrb glasača SDA. Sve ovo ima za cilj da se mi kao najjača opoziciona stranka destabiliziramo. Na pozicije koje pripadaju SDA sada su imenovani ljudi koji su bili na listama drugih političkih subjekata, većinom iz Pokreta deokratske akcije (PDA) - kaže Zildžić.

On pojašnjava da je SDA dobila dva člana prilikom imenovanja privremenih komisija, a poslije toga su četiri sada već bivša vijećnika SDA, problematizirali prijedloge stranke u čemu ih je podržala većina u GV Tuzla.

- Kada su u pitanju savjeti mjesnih zajednica naš prijedlog je odbijen, a onda su usvojili prijedlog kluba samostalnih vijećnika, iako on ne postoji ni u kavoj raspodjeli pozicija, jer ih nije bio na izborima. U skladu s Izbornim zakonom BiH i Zakonu o finansiranju političkih partija nigdje ne postoje samostalni vijećnici, ali je Gradsko vijeće njih poistovijetilo sa nezavisnim vijećnicima i tako obmanuli javnost. Dakle, dobili smo samo dvije pozicije u komisijama, a za mjesne zajednice odbili su sve naše prijedloge. Uz sve to finansiranje SDA u GV Tuzla smanjeno je za 50 posto, čime su obesmislili taj proces, jer su tim novcem platili vijećnike da dižu ruke kako većina kaže - istakao je Zildžić.

On dodaje da se u svojstvu zastupnika u Parlemnetu Federacije BiH po tom pitanju pisao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i još uvijek čeka njihov odgovor.

Vijećnik SDA u GV Tuzla Zijah Rifatbegović dodaje da je sve urađeno zahvaljujući izmjenama Poslovnika o radu GV Tuzla, čime je napravljeno političko nasilje. Naime, Poslovnik je ranije propisivao da se radna tijela popunjavaju na osnovu proporcionalne zastupljenosti političkih subjekata na osnovu izbornog rezultata. Također, Poslovnik je propisao i da ukoliko vijećnici istupe iz političkog subjekta to ne utječe na finansiranje ili status političkog subjekta.

Međutim, većina u GV Tuzla omogućila je samostalnim vijećnicima da dobiju status političkog subjekta, što je nezabilježeno o parlamentarnoj demokratiji u BiH.

Samostalni vijećnici

- U prošlom mandatu imali smo situaciju da je nekoliko vijećnika napustilo SDP i prešlo u novu stranku Socijaldemokrate BiH. Njima tada nije bilo dozvoljeno da formiraju klub samostalnih vijećnika. Sada je to omogućeno za četiri bivša člana SDA i ne samo to, nego njima, kao samostalnim vijećnicima, pripadaju pozicije na koje po Izbornom zakonu pravo ima stranka na osnovu rezultata. Izborni zakon BiH ne poznaje institut samostalnih vijećnika, postoje samo nezavisni vijećnici, oni koji su izborili ulazak u određeno zakonodavno tijelo neovisno od političkog subjekta - kaže Zijah Rifatbegović.

Rifatbegović ističe da je upravo ta isljučivost razlog što Tuzla kao grad, s ovom Gradskom upravom i načinom rukovođenja, nema kapacitet da vodi ravnopravnu trku s gradovima u ekspanziji poput Mostara, Sarajeva, Bijeljine, Banje Luke, Gračanica, Živinica...

- U gradu Tuzli nedostaje slobode i kreativnosti da bi sustigli procese koji su pred nama. Mi se ne možemo bazirati samo na Panonska jezera. Ona ne mogu biti osnovni privredni subjekat u privrednom razvoju, a da pri tome imamo potpuni izostanak ulaganja u privredu. Pogledajte ekspanziju male privrede u Gračanici, Tešnju i Živinicama, Tuzla tu priliku ne nudi privredi - navodi Rifatbegović.

On ističe da je matematička većina u Tuzli učinila sve da se našteti SDA.

- Pozivam građane da, bez obzira na političku pripadnost, dođu u prostorije SDA i da analiziramo sve što se radi u Gradskom vijeću. Ovo što su uradili SDA nije demokratski, to je pokušaj autokratije i najopasnije, gušenje političke slobode u gradu Tuzla. Ne može se oteti nešto što je izboreno kroz izborni program SDA "Plan za bolju Tuzlu" - zaključio je Rifatbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.