open-navfaktor-logo
search
Brazil
Ribar spašen nakon što je 11 dana proveo u zamrzivaču u okeanu
Brazilski ribar je samo čudom spašen nakon što je 11 dana proveo u zamrzivaču u koji se zatvorio kada je njegov čamac počeo da tone u Atlantiku.
02.09.2022. u 10:40
get url
text
Ribar spašen iz frižidera

Romualdo Macedo Rodrigues (44) napustio je mjesto Oiapoque u Brazilu u svom drvenom čamcu krajem jula, na putu za Ilet la Mere, ostrvo uz obalu Francuske Gvajane. Međutim, nakon nekoliko dana u njegov brod je počela ulaziti voda i na kraju je potonuo.

Romualdo je potražio utočište u zamrzivaču koji je imao na brodu i sakrio se unutra, gdje je proveo duže od sedmice, piše Unilad

Nakon 11 dana klackanja u okeanu, ribara je spasio brod koji je prolazio nedaleko od obale Surinama, koja se graniči s Francuskom Gvajanom.

Sada je podijeljen i snimak koji pokazuje trenutak kada je posada 11. augusta pomogla Romualdu da izađe iz zamrzivača i uđe u surinamski ribarski brod.

Nakon ukazane prve pomoći, po povratku čamca na obalu, Romualda je policija uhapsila i držala u pritvoru 16 dana u zatvoru u Paramaribu.

- Bio je vrlo mršav, oslabljen, ali vrlo dobrog raspoloženja. Rane koje je imao na tijelu, a koje su nastale zbog sunca, već su bile mnogo bolje - rekao je policajac Luis Carlos Porto.

Na kraju je Romualdu dozvoljeno da ode kući. 

- Ponovo sam rođen. Mislio sam da će me napasti ajkule - izjavio je Romualdo.

Prisjećajući se trenutka kada je spašen, Romualdo je rekao da nije mogao vjerovati svojim očima.

- Čuo sam buku i iznad zamrzivača je bio čamac. Osim što su mislili da tamo nema nikoga. Onda su se polako približili, vid mi je blijedio, a onda sam rekao: "Bože, čamac". Podigao sam ruke i zatražio pomoć - dodao je.

Ovaj ribar je rekao da ga je najviše mučila žeđ. Romualdo je izgubio pet kilograma za to vrijeme i bio je jako dehidriran kada je pronađen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.