open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Rezoluciju UN-a kojom se poziva na plaćanje odštete Ukrajini Kremlj nazvao čistom pljačkom
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je rezolucija UN-a o odšteti Ukrajini "čista formalizacija pljačke ruskih zlatnih i deviznih rezervi," piše ruska novinska agencija TASS. 
15.11.2022. u 21:26
get url
text

- Organizatori ovog procesa pokušavaju da dovrše pljačku naših zlatnih i deviznih rezervi koje su potpuno nezakonito blokirane. Zapravo, to je formalizacija pljačke pomoću platforme UN-a - rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Dodao je da za Rusiju ova odluka nije pravno obavezujuća, "tako da smo kategorički protiv toga."

- Rusija će učiniti sve što može da spriječi zapljenu zamrznute ruske imovine - rekao je Peskov novinarima.

Zvaničnik Kremlja je napomenuo da ova "odluka nije pravno obavezujuća i tako ćemo to tretirati". 

Na pitanje kolike su šanse da se spriječi zapljena ruskih rezervi koje je Zapad zamrznuo, Peskov je odgovorio:

- Nesumnjivo, Rusija će učiniti sve što je moguće da to spriječi.

Peskov je naglasio da "s obzirom na to da su u proteklih šest mjeseci pogaženi svi temelji i pravila privatnog vlasništva, međunarodnog prava i drugih stvari, ove vrste neprijateljskih metoda preuzimanja ruskih zlatnih i deviznih rezervi od strane Zapada, naravno, ne iznenađuju."

Govoreći o mogućnosti da Rusija učestvuje u obnovi infrastrukture oštećene tokom neprijateljstava, Peskov je rekao da su "na teritoriji regiona Ruske Federacije već pokrenuti veliki radovi, ali pomoć Ukrajini ne dolazi u obzir".

Što se tiče glasanja o rezoluciji o reparacijama, Rusija gleda kakav stav zauzimaju prijateljske zemlje kada glasaju u UN-u o određenim antiruskim pitanjima, rekao je Peskov.

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a poziva Rusiju da plati ratnu odštetu Ukrajini

Na pitanje da prokomentira činjenicu da su Armenija, Srbija, Kazahstan i niz drugih zemalja bile suzdržane na glasanju Generalne skupštine UN -a o rezoluciji o ruskim reparacijama Ukrajini, Peskov je rekao:

- To su suverene države.

Učesnici vanredne sjednice Generalne skupštine UN-a usvojili su u ponedjeljak rezoluciju o sastavljanju međunarodnog registra štete koju je Rusija nanijela Ukrajini, kao i priznavanje potrebe za stvaranjem mehanizma za nadoknadu gubitaka. Dokument su podržale 94 zemlje, 14 je glasalo protiv, 73 su bile uzdržane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.