open-navfaktor-logo
search
Samit u Istanbulu
Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je prije pet godina pokrenula Emine Erdogan usvojena u UN-u
Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je prije pet godina pokrenula Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, usvojena je na razini Ujedinjenih nacija te je tim povodom 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.
17.12.2022. u 15:41
get url
text

Projekat o nultom otpadu, pokrenut prije pet godina pod pokroviteljstvom Emine Erdogan koji kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranja otpada od strane općina, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi i povećanje proizvodnih modela gdje se resursi efikasno koriste, doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, prekoračio je u proteklim godinama granice Turske te se našao raznim međunarodnim platformama.

Emine Erdogan se u septembru susrela sa generalnim sekretarom UN-a u New Yorku tokom 77. Sastanka Generalne skupštine UN-a i potpisala „Globalnu deklaraciju dobre volje o nultom otpadu“ u okviru bilateralne borbe protiv klimatske krize.

Na posljednjem sastanku Generalne skupštine UN-a, usvojena je rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je Turska predstavila u okviru svojih planova za borbu protiv klimatskih promjena i održivog razvoja.

Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju koju je Turske predstavila sa 105 drugih zemalja. Među drugim zemljama našle su se zemlje iz različitih dijelova svijeta kao što su Azerbejdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bangladeš, Indonezija, Finska, Italija, Švedska, Japan i Južna Koreja.

Kao rezultat ove odluke, 30. mart obilježavat će se kao Međunarodni dan nultog otpada. Nakon usvajanja rezolucije za nulti otpad na posljednjem sastanku Generalne skupštine UN-a i proglašenja 30. marta kao Međunarodnog dana nultog otpada, u Istanbulu se održava "Samit o nultom otpadu" pod pokroviteljstvom Emine Erdogan.

Samit će se održati 23. decembra 2022. godine odnosno na 5. godišnjicu pokreta za nulti otpad na temu klima i mladi u Kongresnom centru Halic.

Samitu koji ima za cilj mobilizaciju mladih ljudi u borbi protiv klimatskih promjena prisustvovat će Emine Erdogan, supruga predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kao i ekološke nevladine organizacije, naučnici i međunarodni predstavnici. Na samitu će biti dodijeljena priznanja lokalnim samoupravama, organizacijama privatnog sektora, javnim institucijama i medijskim organizacijama koje najbolje implementiraju praksu o nultom otpadu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.