open-navfaktor-logo
search
Potrebni milioni
Rezidencija Konak 15 godina čeka na obnovu, danas je opasno u nju i ući
Rezidencija Konak, posljednji saraj sultanovog namjesnika u Bosni, jedan je od simbola i prepoznatljivih građevina Sarajeva. 
02.03.2021. u 21:42
get url
text

Ovaj objekat nijemi je svjedok turbulentne historije naše zemlje više od 150 godina. On se nalazi u vlasništvu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a za njegovo (ne)održavanje zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH. 

Već nekoliko godina unazad priprema se njegova restauracija i sanacija, a kako vrijeme odmiče, ovaj nekada reprezentativni objekat u kojem su spavali sultani, banovi, kraljevi i predsjednici, danas je prazan i sve više, nažalost, propada. Ekipa Faktora planirala je napraviti reportažu o rezidenciji Konak, ali sve je ostalo na pokušaju. 

- Obavještavam vas da je zbog sigurnosnih razloga, odnosno mogućnosti povrede prilikom boravka u rezidenciji Konak, boravak unutar objekta vrlo rizičan. Iz tog razloga nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu. Za ostala pitanja obratite se Službi za zajedničke poslove institucija BiH koja održava objekat i priprema projekat njegove sanacije – stoji u odgovoru koji smo dobili iz kabineta Predsjedništva Bosne i Hercegovine na upit da snimimo fotografije i videoreportažu o rezidenciji Konak.

{$galerijaFotografija}

Služba za zajedničke poslove institucija BiH dala je pojašnjenje cijele situacije. 

- Aktivnosti na sanaciji graditeljske cjeline Konak započele su 2006. godine kada je Služba za zajedničke poslove institucija BiH u saradnji sa relevantnim stručnjacima iz oblasti arhitekture i graditeljskog naslijeđa uradila elaborat sanacije graditeljske cjeline sa definiranim ciljevima programa i neohodnim koracima u revitalizaciji ovog kulturno-histrijskog spomenika. Nakon odobrenih sredstava u budžetu institucija Bosne i Hercegovine za izradu projektne dokumentacije 2016. godine pokrenut je postupak nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, kao i važećom zakonskom regulativom iz oblasti građenja i zaštite nacionalnih spomenika - navode iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Dodaju da je nakon nekoliko obnovljenih postupaka javne nabavke ugovor potpisan sa projektnim konzorcijem 2017. godine.

- Međutim, projekat nije kompletiran u potpunosti prema obavezama projektanta iz tenderske dokumentacije uprkos višekratnim vraćanjima projektne dokumentacije na dopunu i ispravku. Ugovor sa odabranim projektantom je raskinut 2020. godine. U Dokumentu okvirnog budžeta planiraju se sredstva za radove, ali njihov početak zavisi od kompletiranja projektne dokumentacije i pribavljanja neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija. Procjenjena vrijednost sanacije prema Elaboratu iz 2006. godine iznosila je oko šest miliona KM, međutim pravu procjenu je trebao definirati Predračun radova iz Glavnog projekta sanacije, konzervacije i restauracije, dok će stvarne troškove sanacije pokazati postupak javne nabavke. Služba za zajedničke poslove BiH u proteklom periodu je kontinuirano pružala usluge iz svoje nadležnosti u objektu Konak, a to su fizička zaštita i održavanje higijene u prostoru, kao i hitne popravke i održavanje objekta. Prioritetni radovi u objektu su, a nakon pribavljanja projektne dokumentacije i svih potrebnih saglasnosti za izvođenje radova, sanacioni radovi na konstrukciji objekta, ugradnja novih instalacija i infrastrukturnih sistema jer su postojeće dotrajale. Također, konzervatorski radovi u interijeru i na pokretnom naslijeđu su prioritet s obzirom na umjetničku, ambijtalnu i estetsku vrijednost istog. Teka nakon završetka svih radova objekat će moći otvoriti vrata s namjenom reprezentativnog rezidencijalnog objekta - kažu iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH. 

Podsjetimo, iz Konaka se decenijama vladalo Bosnom. U njemu je bilo sjedište Zemaljske skupštine i Narodne vlade. U njemu je bio smješten i prvi medicinski fakultet u BiH. U Konaku je, kako smatraju neki historičari, izdahnuo Franz Ferdinand, austrougarski prijestolonasljednik čija je smrt nakon atentata u Sarajevu pokrenula Prvi svjetski rat. 

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Konak je pretrpio djelimična oštećenja, a već duži niz godina zbog oštećenja i neuvjetnosti u njemu se ne organiziraju državni prijemi niti boravak visokih stranih delegacija tokom njihovih posjeta Bosni i Hercegovini.

Rezidencija Konak, 28.02.2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.