Revolucija predsjednika Rome: Novog Tottija pronaći će superkompjuter!

objavljeno: 02.03.2018. u 16:16

Fudbal je postao biznis. Svjedoče tome i sve veće cifre kada su transferi u pitanju. Već odavno se probila barijera od 100 miliona eura, koja je plaćena za papire jednog fudbalera, a svjetski rekord drži Neymar, za kojeg je PSG Barceloni platio rekordnih 222 miliona eura!

U takvim okolnostima teško je pronaći igrača kakav je bio Francesco Totti, doskorašnji kapiten Rome, koji bi usprkos velikom talentu i interesu najbogatijih klubova odlučio cijelu karijeru provesti u jednom klubu.

U Rimu su svjesni da je Il Capitano jedinstven i neponovljiv, te da je njegov odlazak u penziju prije godinu označio kraj velike ere.

No, James Pallotta, predsjednik rimskog kluba, najavljuje uvođenje najmodernije tehnologije u sve djelatnosti kluba, te tvrdi da će sljedećeg "Tottija" otkriti superkompjuter!

Govoreći na nedavnoj konferenciji o tehnologiji i sportu, Pallotta je komentarisao inovativne ideje u potrazi za novim talentima.

- Najteže je natjerati trenere da slušaju o stvarima koje radimo. Prije devet mjeseci odlučili smo pokušati napraviti sljedeći korak. Ako želite pronaći novog Messija, ako takav postoji, ili novog Tottija u Romi, teško je to napraviti. Možete pogledati 6.000 igrača, no ako želite pogledati njihove karakteristike, morate pogledati sate i sate snimaka o svakom pojedinom igraču.

Željeli smo pojednostaviti stvari, da možemo reći - evo, ovo su karakteristike koje tražimo u igraču, a tu ne mislim na broj duela, driblinga i slično, nego na druge stvari u igri poput ubrzanja i sličnih. Mislili smo da je jedini način da to ostvarimo pomoću kompjutera koji je sposoban učiti. Posrećilo nam se. Upoznali smo mnoge ljude, kao i dvije žene koje su igrale fudbal u Italiji. Jedna je astrofizičarka, a druga ima doktorat iz statistike. To je okupilo grupu s kojom radimo na tom projektu - kazao je Pallotta.

Amerikanac je otkrio i kako će funkcionisati novi sistem.

- Kada bi neko kao sportski direktor Monchi rekao da želi igrača koji ima to, to i to - sada možemo početi graditi sistem koji može identificirati takve igrače i filtrirati ih iz onih 6.000. To je ono što želimo ostvariti. Sistem filtriranja kao bilo koji drugi. Možda mislite da je to lako, ali nije. Podaci su tu, snimke su tu, ali potreban je kompjuter velike snage kako bi na temelju njih moglo predviđati. Mislimo da smo pronašli nekoga ko je riješio problem na jednom koledžu. To je smjer kojim želimo ići - naglasio je Pallotta.