open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Revizorski izvještaji imaju efekta: Zastupnički dom smanjio troškove zakupa parking prostora
Federalni revizori su u svom izvještaju za 2020. godinu za Parlament FBiH imali nekoliko zamjerki vezano za zakup parking prostora u Sarajevu, smatrajući da se bespotrebno troši više novca. Ove zamjerke su prema riječima Ivana Miličevića, sekretara Zastupničkog doma FBiH utjecale da se u ovoj godini na drugačiji način potpiše ugovor za korištenje parking prostora u blizini sjedišta Parlamenta FBiH i time smanje troškovi. 
27.06.2021. u 20:15
get url
text
Zastupnički dom FBiH

Podsjećamo, federalni revizori su naveli kako su kod korištenja parking prostora Zastupnički i Dom naroda zaključili sa KJKP Rad Sarajevo - Skenderija most" dnevno po održanoj sjednici po jednom domu u iznosu od 560 KM sa PDV-om. S obzirom da se većina sjednica u toku godine održavala online ili u iznajmljenim prostorima, oni nisu mogli potvrditi ekonomsku opravdanost troškova zakupa.

Godišnje za 11 parking mjesta više od 10 hiljada KM 

Također, navedeno je da Zastupnički dom plaća mjesečni zakup parking prostora (za 11 parking mjesta) zaključen sa KJP Centar Skenderija na iznos od 880 KM, bez obzira na održavanje sjednica, što na godišnjem nivou predstavlja trošak u iznosu od 10.560 KM. Preporučili su da se zakup parking prostora ugovara u skladu s odlukom o korištenju parkinga, na osnovu realnih potreba.

- Korištenje parking prostora KJKP Rad- Skenderija most uvjetovano je održavanjem sjednica u zgradi DPO koju koristi Parlament Federacije BiH (i Zastupnički dom i Dom naroda). Jedan dan zakupa parking prostora plaća se 560 KM i to samo kad se održavaju sjednice u zgradi na Skenderiji-ulica Hamdije Kreševljakovića br.3. Ne plaća se prostor kad su sjednice online ili kad se održavaju u zakupljenim prostorima (koji ispunjavaju određene epidemiološke uvjete za veći broj sudionika) - navodi nam Miličević i dodaje:

- Zakup parking prostora za potrebe članova kolegija je nastavak preuzete prakse koja je deset godina postojala a na osnovi Zaključka Kolegija 2011.godine. Zbog primjedbi revizorskog tima, kao i nedostatka sredstava za te namjene, po isteku Ugovora zaključenog u 2020.godini (maj 2021g.) nije potpisan novi ugovora sukladno prijašnjim uvjetima i odredbama, već isključivo za dane sjednica Kolegija kako bi se osigurao nesmetan rad Zastupničkog doma i rukovodstva. Navedenim smo udovoljili i smanjili troškove sukladno datim preporukama i stvarnim potrebama.

Dodaje kako je jedini trošak zakupa, trenutno zakup dvorane za održavanje sjednica Zastupničkog doma.

Moraju koristiti zakupljene prostore

- Postojeća dvorana u zgradi koju koristi Zastupnički dom ne ispunjava uvjete (120 osoba u dvorani) po utvrđenim preporukama, mišljenju Zavoda za javno zdravstvo te aktima Vlade FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Iako ovo sve stvara poteškoće u radu i organizaciji sjednica Zastupničkog doma, zbog zaštite zdravlja (zastupnika, zaposlenika Stručnih službi, službenih osoba zaduženih za sigurnost te gostiju i novinara na sjednici te broj prisutnih zna biti i do 130 osoba) obavezni smo koristiti zakupljene prostorije - pojasnio nam je Miličević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.