open-navfaktor-logo
search
Milion KM
Revizori su kritikovali skoro sva ministarstva BiH zbog ugovora o djelu: Neprihvatljivo, netransparentno
Angažman po osnovu ugovora o djelu, na koje se troše velike sume budžetskog novca, predmet je konstantnih kritika Ureda za reviziju institucija u Bosni i Hercegovini. 
05.09.2022. u 10:28
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH

Gotovo da nema ministarstva, agencije, zavoda kojem nije skrenuta pažnja zbog nepravilnosti kod sklapanja ugovora o djelu. Tako je bilo proteklih godina, a tako je i s novim izvještajima revizora koji su kontrolisali rad i način trošenja budžetskog novca institucija BiH u 2021. godini. Samo ministarstva su u ovu svrhu potrošila oko milion KM. 

VEZANI TEKST - Kako su trošile državne institucije: Kupovali osam zimskih guma za jedno auto, direktor zadužio specijalizirano vozilo...

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su delegati iz HDZ-a, pozivajući se na revizorski izvještaj, "prozivali" ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković (SDA) upravo zbog ugovora o djelu, mada su skoro sva državna ministarstva bila "na tapeti" revizora.

Revizorske kritike pretrpio je i Generalni sekretarijat Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji je u 2021. godini za 700 KM mjesečno, 11 mjeseci angažirao fotografa za značajna zbivanja, sjednice Vijeća ministara BiH, aktivnosti predsjedavajućeg i ministara, iako Generalni sekretarijat ima Službu za informisanje.

Za potrebe kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije angažovana je osoba po ugovoru o djelu za konsultantske poslove u vezi s analizom medija u zemlji i inostranstvu.

Tegeltiji malo šest savjetnika pa 2.500 KM plaćana i analiza medija

Ta je osoba bila angažovana deset mjeseci i mjesečno je bila plaćena 2.500 KM. Isto se dešavalo i u 2020. godini kada je kao razlog za ovaj ugovor o djelu navedeno to što predsjedavajući nema savjetnika. Međutim, revizori su utvrdili da je tokom prve polovine 2021. bilo popunjeno svih šest mjesta savjetnika, a ipak je nastavljen angažman po ovom ugovoru o djelu.

- Nastavljanje prakse angažmana po ugovoru o djelu u kontinuitetu je neprihvatljivo, posebno imajući u vidu da se radi o javnom sektoru i da nisu zadovoljeni principi zakonitosti i transparentnosti – "naružili" su revizori.

Kada je u pitanju Ministarstvo civilnih poslova BiH, na čijem je čelu Ankica Gudeljević (HDZBiH), revizija je utvrdila da je za ugovore o djelu osam osoba isplaćeno oko 23.000 KM, a bilo je planirano 19.000 KM. Zamjerka je bila i što je poslove drugog radnog mjesta, osim svog, vršilo sedam zaposlenika za šta su dobijalu stimulaciju i za šta nije bilo konkursa, iako propisi nisu predvidjeli mogućnost da ministar bez konkursa raspoređuje državne službenika na radna mjesta višeg nivoa.

Ministarstvo komunikacija i prometa, koje vodi ministar Vojin Mitrović (SNSD), za ugovore o djelu šest osoba potrošilo je oko 50.100 KM.

- Preporučujemo Ministarstvu da shodno zakonskim propisima koji regulišu područje obligacionih odnosa ugovore o djelu zaključuje, u iznimnim i opravdanim slučajevima, i to za konkretne poslove koji nisu redovni i sistematizovani poslovi – upozorili su revizori u ovom slučaju.

Prekoračen iznos

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje vodi Staša Košarac (SNSD), prekoračilo je planirani iznos za ugovore o djelu za više od 20.000 KM. U ove svrhe je tako potrošeno oko 122.200 KM za 27 osoba. Revizija je i ovom ministarstvu ukazala da se angažman tokom cijele godine ne može smatrati ugovorom o djelu.

Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem je čelu Selmo Cikotić (SDA), za ugovore o djelu utrošilo je 244.359 KM, i to 63.441 KM iz neposredne potrošnje i 180.918 KM iz donatorskih sredstava. Potrošeno je oko 30.000 KM manje nego 2020. godine, a putem ugovora o djelu bilo je angažovano 29 osoba.

- Ministarstvo je i tokom 2021. godine angažiralo najmanje deset osoba putem ugovora o djelu za poslove koji su većim dijelom u vezi s postupcima azila, rad u azilantskom centru i slično, za koje je isplaćeno 114.595 KM, iako u okviru Ministarstva postoji Sektor za azil s ukupno 18 uposlenih – naveli su revizori.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje je dobilo pozitivnu ocjenu za usklađenost sa zakonima i drugim propisima, a mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje, je putem ugovora o djelu u 2021. angažiralo 30 osoba. Na ugovore o djelu je utrošeno oko 239.300 KM.

- Uvidom u određeni broj ugovora utvrdili smo da su zaključeni za poslove koji većim dijelom odgovaraju sistematiziranim radnim mjestima. Ugovori se zaključuju na razdoblje od po mjesec ili na razdoblje od po tri mjeseca, ali se isti obnavljaju po isteku te se na taj način angažman produžava tokom više godina – ukazali su revizori. Zamjerili su jer je po ugovoru o djelu angažirana osoba koja je otišla u penziju.

VEZANI TEKST - Revizija utvrdila: Osam sati u kafani o državnom trošku, ministru Lučiću bila malo četiri savjetnika

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice na čijem je čelu Miloš Lučić (DNS) pak je dobilo mišljenje s rezervom jer, dijelom i zbog ugovora o djelu, nije bilo baš sve usklađeno sa propisima.

- Izdaci po osnovu ugovora o djelu u 2021. godini su realizovani u neto iznosu od 216.364 KM i u odnosu na prethodnu godinu su veći za 111.230 KM. U toku godine putem ugovora o djelu bila su angažovana ukupno 23 izvršioca. Planirani budžet za ove namjene iznosio je 230.000 KM, a izdaci po ovom osnovu isplaćeni su na mjesečnom nivou u rasponu od 180 KM do 6.000 KM – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Ugovori o djelu u ministarstvu koje vodi Lučić bili su sklapani za poslove medijske saradnje, prevođenje, pružanje pomoći u radu Odbora za Rome... Ugovor o djelu dat je i Lučićevom savjetniku nakon što je penzionisan iako je kabinet već bio popunio kvotu od četiri savjetnika pa je stoga imao jednog više od predviđenog broja.

Bez detaljisanja i posebnih zamjerki, revizija je samo konstatovala koliko je sklopljeno ugovora o djelu i koliko na njih potrošeno u ministarstvima finansija i trezora BiH, odbrane, te pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.