Utorak, 18.02.2020.
h

Revitalizacija Herceg-Bosne: U vlast samo sa članskom karticom HDZ-a BiH

Vrhovništvo zajednice je Predsjedništvo koje čine predstavnici hrvatskog naroda u općinskoj vlasti, prvi po funkciji ili predsjednici općinskih odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Ne, ovo nije novi prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Ne radi se ni o novom "radnom materijalu" kojeg su stručne službe "na svoju ruku" pripremile i dostavile članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Ovo je Član 7. Odluke o uspostavljanju Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HZHB), donesene 13. novembra 1991. godine u Grudama, koji sadržajem neodoljivo podsjeća na prethodno spomenute prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.Način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, onakav kakvim ga zamišljaju HDZBiH i CIKBiH, kao ključnu referencu, poput Člana 7. Odluke o uspostavljanju HZHB-a, podrazumijeva posjedovanje članske kartice HDZ-a BiH ili, ako ništa, sklonost ka štrihiranju kvadratića kad naziva te stranke.

Upravo u tim karakteristikama se krije razlika između legitimnih i nelegitimnih Hrvata, onih koji zaslužuju predstavljati taj narod u Domu naroda i onih Hrvata koji to ne zaslužuju. Nije to stav samo "političkog Sarajeva", već i onih Hrvata koji svoj narod ne svode na tri kantona u kojima je podijeljeno najviše članskih kartica HDZ-a BiH.

- Pa, nažalost, pojavljuju se i takve neke tendencije. Što se moje stranke i mene tiče, oni Hrvati koji u ovako teškim vremenima ostaju i opstaju u sredinama u kojima su u manjini su najveći Hrvati i nose to u sebi. Ako ih već na taj način kvalificiramo, nose najveće hrvatstvo u sebi jer u ovim složenim vremenima, u kojima se zvecka oružjem i ograđuje se prostor življenja tih ljudi, oni opstaju na svojim stoljetnim ognjištima i niko im nema pravo oduzeti osnovno pravo da budu birani – kazao je za Faktor Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović kaže da kao predsjednik hrvatske stranke ne želi dijeliti Hrvate na Hrvate Bosne i Hrvate Hercegovine.

- Ne želim, također, nikome dopustiti da Hrvati iz područja gdje su u većini budu u bilo kakvom povlaštenom položaju u odnosu na Hrvate koji se nalaze u područjima gdje su danas, nažalost, u manjini. Očekujem puno veću empatiju od Hrvata iz područja gdje žive u većini prema Hrvatima koji se nalaze u područjima gdje su manjina – dodao je.

Za razliku od prijedloga HDZ-a BiH o načinu popunjavanja Doma naroda, prema kojem, primjera radi, nema mjesta za Hrvate iz Sarajeva, ili prijedloga CIK-a koji još više favorizira Hrvate iz nekoliko kantona, amandmani koje je pripremila "Devedesetka" su podrazumijevali nešto drugačiju raspodjelu mandata.

- Govorim o dva delegata iz Zeničko-dobojskog kantona, delegatu iz Kantona Sarajevo, delegatu iz Tuzlanskog kantona, dva delegata iz Posavskog kantona jer je poznata praksa, takozvana pozitivna diskriminacija, gdje se uvažava ono što je Posavski kanton prošao i na koji je način podijeljen te da se to valorizira sa dva delegata u Domu naroda. Smatram da bi to bio jedan realan prijedlog izmjena Izbornog zakona. Smatram i da je jedina adresa za razgovor Parlament BiH kao institucija koja je dužna sprovesti presudu Ustavnog suda i uraditi izmjene Izbornog zakona koje neće biti diskriminatorne prema nikome, a naročito neće diskriminirati narod između sebe – izjavio je Cvitanović.

Ukoliko se ne usvoje izmjene po ukusu HDZ-a BiH i satelitskih stranaka, spektar mogućih posljedica se, sudeći prema izjavama zvaničnika tog bloka, kreće od revitalizacije Herceg-Bosne do "prelaska Rubikona" i dovođenja u pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovakve izjave, međutim, za hrvatske medije i dio onih sa "druge strane Rubikona" ne predstavljaju prijetnje novim sukobima i ratom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh