open-navfaktor-logo
search
Heroj u kopačkama
Revijalnom utakmicom i nizom aktivnosti obilježena 30. godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija
Nizom prigodnih aktivnosti obilježena je trideseta godišnjica smrti Želimira Vidovića Kelija, proslavljenog fudbalera FK Sarajeva.
17.05.2022. u 21:11
get url
text

Danas se navršavaju tri decenije od smrti bivšeg fudbalskog asa Sarajeva i reprezentativca Jugoslavije Kelija koji je ubijen dok se iz bolnice vraćao na Dobrinju, gdje je prevozio ranjene sugrađane, javlja Anadolu Agency (AA).

U znak sjećanja na heroja u kopačkama Kelija u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu održana je revijalna utakmica između ekipa veterana FK Sarajeva, u kojem je Keli počeo i doživio fudbalsku afirmaciju i FK Bosna Sarajevo.

Veterani Bosne slavili su pobjedu rezultatom 3:1, a jedan od učesnika revijalne utakmice i bivši fudbaler FK Sarajeva Amar Ferhatović je istakao da je lično poznavao i bio blizak sa Kelijem koji je igrao s njegovim ocem.

- Teško je na ove godišnjice. Evo odazvali smo se u velikom broju, tu je sarajevska Bosna i veterani Sarajeva. To su klubovi u kojima je Keli igrao. Počeo u Bosni, pa postao legenda FK Sarajeva. Naše pojavljivanje ovdje je bilo najmanje što smo mogli uraditi da obilježimo ovaj dan i prisjetimo se Kelija - rekao je Ferhatović.

Revijalnom meču prisustvovao je i Husref Musemić, dobro poznato ime bh. fudbala i bivši Kelijev saigrač u FK Sarajevu.

Musemić je kazao da je bila čast i privilegija biti dio tima u kojem je igrao Želimir Vidović Keli.

- Kada ste bili u njegovom društvu i za njegovim stolom ste se osjećali sigurnim. Ne znam zbog čega, ali ta njegova karizma se rijetko nađe. Dosta sam ljudi upoznao kroz život, karijeru i posao, ali takve sam rijetko sretao. Drago mi je da njegovo ime nije zaboravljeno, da se na ovaj način želi pokazati da nikada i neće biti zaboravljen - poručio je Musemić.

Sjećanje na Želimira Vidovića Kelija obilježeno je i polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo večeras će biti prikazan i dokumentarni film Keli koji govor o životu i smrti Želimira Vidovića. Autor filma je Muhamed Bikić, a snimljen je u produkciji TVSA.

U Bordo FAN SHOP-u u ponudi su i majice posvećene legendi kluba i čovjeku velikog srca, Želimiru Vidoviću Keliju po cijeni od 25 KM. U dogovoru sa porodicom Vidović, sav prihod od prodaje majica ide u obnovu spomen obilježja u TC Butmir.

Želimir Vidović Keli ubijen je 17. maja 1992. godine tokom opsade Sarajeva. Učestvovao je u dobrovoljnoj operaciji kako bi pomogao u transportu ranjenih civila u obližnju bolnicu u sarajevskom naselju Dobrinja. Nakon što je konvoj zaustavljen na srpskom vojnom punktu, vojnici su ga odveli, a bez informacija o njegovoj sudbini ostalo se naredne četiri godine. Kelijevi posmrtni ostaci otkriveni su 1996. godine u plitkoj masovnoj grobnici, zajedno sa ostacima još troje ljudi. Njegovi posmrtni ostaci su 5. juna 2004. godine sahranjeni u Sarajevu, zajedno sa dresom FK Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.