open-navfaktor-logo
search
Bosanska glava
Reuf Jahić iz Švedske biciklom kreće na put do rodne Bosne i Hercegovine
Reuf Jahić rođen je u Srebreniku, ali još od 1993. godine živi u Švedskoj.
05.08.2021. u 16:28
get url
text

Priča nam da je 30 godina amaterski igrao fudbal, te da je osnovao klub "Zlatni ljiljan".

Iako je fudbal njegova prva ljubav, kao i šah, Reuf se već tri godine bavi biciklizmom.

- Imao sam 156 kilograma i bilo je vrijeme da se vratim na dane kada sam igrao fudbal. Taj san mi se ostvario. Za ove tri godine sa biciklom sam prešao 12.500 kilometara, prve godine nisam prešao ni 1.000 kilometara, druge 6.000, a sada već imam 5.000 pređenih kilometara – kaže Reuf za Faktor.

Prije nekog vremena rodila se ideja da na biciklu iz Švedske dođe u Bosnu.

- Ideju mi je dao Suad Buljubašić koji je iz Njemačke došao u Srebrenik. Vozio sam s njim i dogovarali smo da iz Švedske krenemo već prošle godine, ali nas je koronavirus zaustavio u toj namjeri. Suad 8. augusta kreće do mene iz Njemačke i idemo za BiH. Otprilike ćemo preći 2.350 kilometara za dvije sedmice ako sve bude teklo kako smo planirali. U dobroj sam formi, pa mislim da ne bi trebalo biti problema – priča Reuf.

Kaže da porodica nije bila najsretnija kada je čula njegovu ideju jer se plaše da bi mu se nešto moglo dogoditi, ali da je njegova želja nadjačala sve i uspjela ih ubijediti da to što planira učiniti zapravo jeste dobra ideja.

- Želja mi je da vozim i da to bude poklon djeci sa poteškoćama u razvoju jer ih je sistem zapostavio. Smatram da u prvom planu treba da budu oni, a ne mi koji vozimo za njih – kaže sagovornik.

Ističe da je dva puta pao. Prvi put je, kaže, sletio u livadu kako ne bi udario jednu gospođu koja mu se našla na putu. Dobro se sjeća Reuf i pada kada mu je kaciga pukla na tri dijela.

- Sreća, glava bosanska – kaže Reuf.

Reuf je poznat u svom rodnom kraju kao veliki dobrotvor. Inicijator je brojnih humanitarnih akcija čijom realizacijom pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Osigurao je sredstva za vatrogasce iz Srebrenika, te fudbalskim klubovima iz svog kraja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.