open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Restaurirana Baščaršijska džamija, evo kako sada izgleda ovaj arhitektonski biser
Baščaršijska džamija ili Džamija Havadže Duraka nalazi se u jezgri Starog Grada, na Baščaršiji.
24.03.2020. u 12:04
get url
text

Izgrađena je 1528. godine kao zadužbina Havadže Duraka po kojem je džamija dobila ime.

Hodža Durak je izgradio džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo. Džamija je jednoprostorna potkupolna džamija sa otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama i prigrađenom kamenom munarom.

Ova građevina je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i nalazi se na listi zaštićenih građevina u srcu Sarajeva, a jedna je od najstarijih džamija u Sarajevu i u Bosni Hercegovini.

{$galerijaFotografija}

Džamija je više puta popravljana, a kompletno obnovljena 1866. godine.

Tokom agresije na BiH na džamiju su ispaljene četiri granate.

Od granatiranja bila je oštećena kupola, munara, vanjski zidovi na nekoliko mjesta, kao i unutrašnjost džamije, a posebno je u lošem stanju bila munara i kupola, kameni stubovi, posebno kapiteli i baze.

Generalna Direkcija vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH su 2017. godine potpisali ugovor o restauraciji džamije, a vrijednost radova je oko milion KM.

Zbog brojnih oštećenja koje je tada pretrpjela ali i zuba vremena, počela je kompletna rekonstrukcija objekta, a 21. marta je trebala i zvanično biti otvorena. Međutim zbog trenutnih okolnosti i mjera zabrane okupljanja velikog broja ljudi, otvorenje je prolongirano.

U prethodnom periodu urađeni su prije svega istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanacija munare, zidova džamije, sanaciju haremskog zida, sanacija sofe kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

{$galerijaFotografija}

1.jpg
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.