open-navfaktor-logo
search
Gripa, COVID-19...
Respiratorni virusi haraju: Ambulante u domovima zdravlja u KS pune pacijenata
Iako su respiratorna oboljenja očekivana za ovo doba godine, u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo broj pacijenata koji traže zdravstvenu uslugu iznad je prosjeka i to u svim služabama, a najviše u odjelima pedijatrije, školske i porodične medicine.
17.01.2023. u 12:30
get url
text

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika JU Dom zdravlja KS, najveći pritisak je u domovima zdravlja Novi Grad i Centar.

- Virusi, kojih je dosta u cirkulaciji, ove godine zahvatili su sve starosne strukture stanovništva. Puno je oboljelih od gripe, COVID-19, ali i drugih respiratornih oboljenja. Simptomi za sve bolesti vrlo su slični što dodatno otežava situaciju. No dominiraju grlobolja, hunjavica, malaksalost, povišena tjelesna temperatura, a ima i slučajeva upale pluća - navodi Šarkić.

Pritisak pacijenata dodatno usložnjava situaciju u ovoj zdravstvenoj ostanovi koja se godinama bori sa nedostatkom zdravstvenog kadra, prije svega ljekara specijalista.

- Imamo oko 170 timova porodične medicine. U međuvremenu smo raspisali konkurs za prijem u radnih odnos 27 ljekara opće medicine koji će popraviti situaciju sa nedostatkom kadra. Međutim, kad imate ovakvu navalu pacijenata kojima je potrebna zdravstvena usluga, onda tih timova nikada nije dovoljno - kaže Šarkić.

Na pitanje, da li su ljekari, za koje je 14. oktobra prošle godine raspisan konkurs za prijem u radni odnos, počeli raditi, Šarkić odgovara kako je žalbeni rok istekao te da više nema nikakvih prepreka da počnu raditi.

- Preporuka građanima je da izbjegavaju masovna okupljanja i nose masku na mjestima gdje cirkuliše veći broj ljudi. Time će zaštititi sebe, a i pomoći zdravstvenim radnicima u domovima zdravlja.

U Kantonu Sarajevo od 7.760 vakcina protiv gripe, koliko je nabavljeno za sezonu 2022/2023, ostalo je još oko 200 doza. Šarkić dodaje kako je ovog puta odziv građana bio dobar.

- Onaj ko želi, naravno ukoliko nema simptome nekog respiratornog oboljenja, može se vakcinisati protiv gripe. Isto važi i za vakcinu protiv COVID-19. Imamo dovoljno Sinopharm i Sinovac vakcina, a tu je i Moderna, bivalentna doza koja daje dobar imunološki odgovor na infekciju - kazao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.