open-navfaktor-logo
search
Štab Civilne zaštite
Respiratori koje je nabavila CZFBiH bit će podijeljeni bolnicama, uskoro odluka o radu ljetnih bašti
Respiratori koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite preko firme FH Srebrena malina bit će podijeljeni širom ovog entiteta.
29.04.2020. u 19:12
get url
text

O ovome je bilo riječi na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite te je donesena odluka da respiratori budu podijeljeni zavodima za javno zdravstvo i kliničkim centrima. 

Za broj respiratora koji će dobiti svaki kanton, odnosno bolnica, preporuku su dali epidemiolozi, rečeno je Faktoru u Federalnom štabu CZ. 

Po deset respiratora bit će isporučeno 10 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Kada će ova odluka biti implementirana, ne zna se, jer su respiratori još na carini. 

Faktoru je potvrđeno da odluka Štaba o nabavci respiratora postoji, da ju je potpisao direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak u svojstvu načelnika Štaba, ali da Štab u cjelini nije odlučivao o izboru firme preko koje će oni biti nabavljeni. Taj posao je odradila Federalna uprava civilne zaštite. 

Također, postoji i prethodna saglasnost Vlade FBiH o nabavci respiratora, kao i druge medicinske opreme i testova za koronavirus. 

Federalni štab civilne zaštite nije raspravljao danas o samoj nabavci, odnosno izboru firme preko koje su respiratori nabavljeni. Preovladava stav da sve detaljno treba ispitati, rečeno nam je iz Štaba. 

Na današnjoj sjednici bilo je govora i o početku rada ugostiteljskih objekata. Još nije donesena odluka, ali je najizglednije da će ljetne bašte početi s radom nakon 15. maja. To podrazumijeva i da će biti propisane stroge mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati. 

Po novoj naredbi FUCZ treba da izvrši raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), i to po 2.000 Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, 3.400 Kantonalnoj bolnici Zenica i 1.000 testova Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Naređeno je FUCZ da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima. Kamere se ustupaju na korištenje za vrijeme dok postoji potreba za njihovim korištenjem na graničnim prijelazima.

FUCZ je naređeno da svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 hiljada transportnih medija i isto toliko briseva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.