open-navfaktor-logo
search
SAD
Republikanci spriječili osnivanje komisije za napad na Kongres
Američki republikanci spriječili su osnivanje nezavisne istražne komisije o krvavom napadu pristalica Donalda Trumpa na Capitol 6. januara, naglasivši da su dovoljne policijska i parlamentarna istraga koje su u toku.
28.05.2021. u 21:49
get url
text
Napad na Capitol

Trebalo je deset republikanskih i 50 demokratskih glasova da bi se ograničilo vrijeme rasprave u Senatu i provelo završno glasanje običnom većinom o toj komisiji čije je osnivanje odobrio Zastupnički dom.

Samo je šest republikanaca glasalo za, što svjedoči o silnoj podijeljenosti koja i dalje vlada u Sjedinjenim Državama gotovo pet mjeseci nakon napada na zgradu američkog Kongresa i o velikom utjecaju bivšeg republikanskog predsjednika na njegov politički tabor.

- Čega se republikanci boje? Istine? - upitao je vođa demokratske većine Chuck Schumer uoči glasanja koje je bilo osuđeno na neuspjeh.

- Ta nam komisija zaista treba. Predsjednik Trump je ovih mjeseci širio veliku laž o tome da su izbori namješteni i da je zapravo on predsjednik koji je pobijedio na izborima u novembru 2020 - istakao je.

Podsjećamo, hiljade pristalica okupile su se 6. januara u Washingtonu pod sloganom "Zaustavite krađu" kako bi slušali govor Donalda Trumpa. Nekoliko stotina ih je nasilu ušlo na Capitol, gdje su zastupnici trebali potvrditi izbornu pobjedu njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.