open-navfaktor-logo
search
Projekcije rezultata
Republikanci osvojili većinu u donjem domu američkog Kongresa
Republikanci su osvojili većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, prema objavljenim projekcijama rezultata američkih izbora.
17.11.2022. u 09:09
get url
text

Time je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u tom tijelu pošto su demokrate predsjednika Joea Bidena zadržali kontrolu nad Senatom.

Više od sedmice nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su osigurali najmanje 218 mjesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom tijelu američke zakonodavne vlasti, prenosi Glas Amerike. Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa jer se i dalje broje glasovi u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utječu na agendu predsjednika Joea Bidena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on ili članovi njegove porodice.

Međutim, kako izvještava agencija AP, vjerovatna tijesna republikanska većina predstavljat će izazov za republikanske lidere i njihovu sposobnost da vode Zastupnički dom.

Očekuje se da bi predsjedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin McCharty – uprkos tome što je, za sada, neizvjesna podrška dijela konzervativnijih republikanaca.

- Amerikanci su spremni za novi smijer, a republikanci u Zastupničkom domu za postizanje rezultata - napisao je McCharty po objavi o uspjehu republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa.

Predsjednik Biden čestitao je McCharty, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u ovom domu.

Republikanska stranka će međutim imati samo tanku većinu u donjem domu Kongresa, daleko od velikog crvenog talasa koji su očekivali i koji je obećavao bivši predsjednik Donald Trump u predizbornoj kampanji. Trump je i pored lošijih rezultata od očekivanih juče najavio da će se ponovo kandidovati za predsjednika na sljedećim izborima 2024, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.