open-navfaktor-logo
search
Basket 3x3
Reprezentativci BiH spremni za kvalifikacije, primarni cilj prolazak grupne faze
Reprezentativac naše zemlje Željko Palavra kaže kako su ovoga puta njegove kolege i on mogli biti mnogo skoncentrisaniji na trenažni proces
Nedim Pobrić
27.06.2019. u 22:54
get url
text

Još jedan lakši trening reprezentaciju Bosne i Hercegovine u basketu tri na tri dijeli od odlaska na kvalifikacioni turnir za plasman na Evropsko prvenstvo, gdje će protivnici našoj selekciji u grupi biti Hrvatska i domaćin Ukrajina.

- Održali smo jučer trening s našim trenerom Elvirom Zameticom, još večeras ćemo odraditi jedan lakši trening, a potom slijedi put u Ukrajinu - kazao je bh. reprezentativac Željko Palavra za Faktor.

Naš najpoznatiji "basketaš" kaže kako dobro poznaje protivnike na turniru koji se održava 29. i 30. juna, pogotovo kada je riječ o reprezentaciji Hrvatske.

- Protiv Hrvatske smo često igrali na klupskim turnirima. Znamo sve o njima, kao i oni o nama. Iskreno, mislim da su nam šanse 50 - 50. Kada je riječ o Ukrajini, oni su na proteklom Svjetskom prvenstvu ispali u četvrtfinalu, no sada će imati podršku domaće publike. Mislim da grupa nije nimalo jednostavno - poručio je Palavra, koji je istakao da je prvi cilj prolazak grupne faze.

Reprezentativac naše zemlje kaže kako su ovoga puta njegove kolege i on mogli biti mnogo skoncentrisaniji na trenažni proces, te da nisu morali gubiti vrijeme na pronalazak finansija za put na kvalifikacioni turnir.

- Svakako da nam je mnogo lakše otkako je reprezentacija 3x3 i zvanično pod okriljem KSBiH. Ranije smo mnogo energije trošili da ljudima dokažemo da je ovo sport koji nam je potreban i koji se dosta razvija. Napravljen je značajan pomak, a novi generalni sekretar KSBiH Amer Čolan nam je dosta pomogao, dok će Savez snositi troškove puta i smještaja. Ipak, mislim kako prostora za dodatni napredak još ima - smatra Palavra.

Najbolje dvije ekipe na kvalifikacijama u Ukrajini osigurat će plasman na EP.

- Ove godina je kvalifikacijska godina za Olimpijske igre i mnogo zemalja počelo je ulagati ozbiljan novac u ovaj sport. Koliko su ta ulaganja ozbiljna najbolje govori podatak da su Sjedinjene Američke Države, koje su se okitile svjetskim zlatom na posljednjem SP, u svom sastavu imale dva bivša NBA igrača. Basket 3x3 je prilika za košarkaše koji nisu zaigrali na Olimpijadi da sebi ispune taj san, no bude onih i koji se pošteno obrukaju nakon prelaska sa "pet na pet" na "tri na tri", jer je to sasvim drugi sport - kazao je bh. reprezentativac na kraju razgovora za Faktor.ba.

Našu reprezentaciju na ovom turniru osim Palavre, predstavljat će Ranko Križanović, Nedim Mustafica i Marijo Blaškan, a  vrijedi naglasiti da se ovogodišnje Evropsko prvenstvo održava od 30. augusta do 1. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.