open-navfaktor-logo
search
Zukanović i Cimirot
Reprezentativci BiH pred Finsku: U današnjem fudbalu nema favorita
Ervin Zukanović istakao je da je napadač Teemu Pukki njihov najopasniji igrač na kojeg se mora obratiti posebna pažnja
05.06.2019. u 18:49
get url
text

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine su u okviru priprema za utakmice kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske i Italije poručili da u današnjem fudbalu nema favorita i da je vrlo važno biti maksimalno koncentriran u svakoj utakmici kako bi se došlo do dobrih rezultata, javlja Anadolu Agency (AA).

Ervin Zukanović, defanzivac bh. reprezentacije, istakao je da je finski napadač Teemu Pukki njihov najopasniji igrač na kojeg se mora obratiti posebna pažnja, naglasivši da Finsku kao ekipu krasi borbenost i agresivnost.

- Statistike govore da je dao dosta golova u drugoj ligi Engleske i tako da će on biti velika opasnost. Ali, generalno, oni su kao i svaka skandinavska ekipa; igraju na tu neku borbenost, djeluju kao ekipa i mi moramo tu odgovoriti na taj način da i mi možemo odgovoriti agresivno i da budemo kompaktni - rekao je Zukanović.

Podsjetio je da posebno dobro igraju pred domaćim publikom te da nisu nikako izgubili u zadnjim utakmicama.

- Oni djeluju kao ekipa. Ali, na nama je da budemo mnogo koncentrisani i agresivni i da odgovorimo na to što djeluju kao ekipa i agresivni i ako tu budemo dobri, mislim da imamo igrački bolje kvalitete nego oni. Moramo biti mentalno spremni na tu utakmicu jer će biti teška i za nas i za njih, ključ je u glavi i tu mi moramo ući skoncentrisani i da odradimo tu Finsku na maksimalan način jer to će biti ključna utakmica - kazao je Zukanović.

Ponovio je da je reprezentacija BiH u igračkom smislu kvalitetnija od Finske, ali da u fudbalu to ne znači mnogo bez posvećenosti i velike motivacije tokom cijele utakmice.

- Ako ti nisi spreman mentalno i fizički za utakmicu, beskorisno ti je što imaš bolji igrački kadar. Danas nema laganih protivnika. Mi moramo djelovati kao ekipa kao i oni, a oni će sigurno djelovati jer to njih krasi. Mi moramo maksimalno koncentrirani ući u utakmicu i to će biti najveća kvaliteta u toj uktamici - rekao je Zukanović.

Gojko Cimirot, koji igra na poziciji defanzivnog veznog igrača, izjavio je da je Finska sigurno kvalitetna reprezentacija te da je vrlo važno odigrati dobro tokom cijelog meča.

- Moramo obratiti pažnju na svakog igrača i dati svoj maksimum na terenu. Oni igraju kući veoma kvalitetan fudbal što su pokazali u posljednjim utakmicama. Igraju mnogo čvrsto i ne idu u duele stoposto. Mislim da je na nama da se koncentrišemo na našu igru - rekao je Cimirot, dodavši:

- Ako daš svoj maksimum, onda možeš očekivati nešto na terenu, ako ne, onda je teško pobijediti bilo koga - dodao je.

Redovni trening reprezentacije BiH na Grbavici, koji je bio planiran za danas, otkazan je zbog vremenskih neprilika u glavnom gradu BiH.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u četvrtak će čarter letom s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovati u Tampere, gdje će u subotu, 8. juna, od 18 sati igrati utakmicu trećeg kola grupe J kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske. 

Tri dana nakon gostovanja u Tampereu, u četvrtom kolu kvalifikacija za EURO 2020 BiH, će igrati protiv Italije u Torinu. 

Poslije dva odigrana kola u kvalifikacionoj grupi J Italija je prva na tabeli sa šest, Grčka i BiH imaju po četiri, Finska tri, dok su Armenija i Lihtenštajn bez bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.