Repenšek ispričao detalje "slučaja Nuić": Jao, zapisnik... Daj da to što prije potpišem!

objavljeno: 22.02.2018. u 20:29

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedama protiv Švicarske u januaru je na terenu izborila plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj.

No, mjesec kasnije, nakon žalbe Švicaraca, Evropska rukometna federacija (EHF) pobjedu je dodijelila našem rivalu. Razlog? Sada već poznati "slučaj Tomislav Nuić", odnosno nastup našeg reprezentativca, koji nije bio u zapisniku.   

A tu dolazimo do delegata Darka Repenšeka. Slovenac je priznao neke svoje greške, a u ekskluzivnom razgovoru za slovenski portal Ekipa24.si ispričao je šta se događalo u Tuzli.

Kako komentarišete odluku EHF-a da se utakmica Bosna i Hercegovina - Švicarska registruje 10:0 u korist Švicaraca?

- Bio sam malo iznenađen odlukom EHF-a, jer to nije u duhu onog u šta ja vjerujem kao sportski radnik, a nije ni u skladu sa onim što sam istinito napisao u izvještaju. I obojica sudija sa utakmice slažu se sa mojim mišljenjem, te da je odluka koja je donesena uistinu neshvatljiva - rekao je Repenšek za Ekipa24.si.

Kako je došli do toga da igrač BiH, Tomislav Nuić bude izostavljen iz zapisnika?

- Krenimo redom. U petak navečer sam automobilom stigao u Tuzlu i kontaktirali su me bh. sudije Jović i Arnautović koji su prema odluci organizatora bili zaduženi za mene i sudije meča BiH - Švicarska. Kontaktirao me je i direktor bh. reprezentacije Gordan Muzurović jer sva pitanja oko protokola moramo usaglasiti sa domaćinom. Imali smo tehnički sastanak u subotu, na dan utakmicu u 10 sati ujutro. Pitao sam gdje će biti sastanak i rekli su mi da je najbolje da to bude u hotelu u kojem sam odsjeo jer je tu i predstavnik švicarskog tima, pa je bolje da domaćin dođe nego da se mi vozamo okolo. Rekao sam im da moramo imati računar, internet konekciju, printer i sve ostalo. Kao i uvijek , pripremio sam podsjetnik, sve što moramo razjasniti, primjera radi gdje i kako je smješten gostujući tim, imaju li kakvih problema… Domaćin je obavezan da nam kaže proceduru prije i za vrijeme meča, kao i nakon njega. Tokom tehničkog sastanka pitao sam za službenu listu koju uvijek po staroj navici sačuvam. Na listi je bilo 16 igrača što uključuje i Tomislava Nuića. I Švicarci su mi također dali listu. Zbog loših uslova nisam bio u mogućnosti da to isprintam, ali sam stavio liste na USB stick iako nisam bio obavezan. Da budem jasan: Kada ubacim zapisnik u sistem, tada je stvar gotova. Navodi da sam mijenjao zapisnik nakon tehničkog sastanka, što je fizički i tehnički nemoguće su sasvim neutemeljeni. Nakon što zapisnik spasim, nema više mijenjanja - ispričao je delegat iz Slovenije.

Nije vaša dužnost da zapisnik isprintate i snimite nakon tehničkog zapisnika i donesete ga na utakmicu? To je Muzurović istakao…

- Gdje? Pa ja sam zapisnik ubacio u sistem, a oni su ga trebali isprintati bilo gdje s obzirom na to da tu mogućnost nismo imali u hotelu. To nije moj posao i obaveza.

Ali direktor reprezentacije je rekao EHF-u da može dokazati da je bilo moguće printati u hotelu…

- Meni su rekli da se ne može printati, zato sam zapisnik snimio na svoj stick kao PDF. Potom sam dao stick njima i tražio da mi to isprintaju. U dvorani sam prije utakmice tražio zapisnike - jedan za mene, iako mi zapravo i ne treba jer imam svoj obrazac u kojem radim, jedan za zapisničara i za novinare. Oni su odgovorili: "Jao, zapisnik… U dvorani ga ne možemo isprintati". Rekao sam im: "Poslušajte, zapisnik želim imati najmanje dvadeset minuta prije utakmice! Gdje ćete ga vi printati, to me ne interesuje". Gdje su otišli da ga isprintaju zaista i ne znam, ali dvadeset minuta prije utakmice su ga zaista donijeli. Ja sam taj zapisnik onda odnio šefovima timova i tražio da provjere da li je sve u redu.

Zadatak tim menadžera je da pregleda da li su svi igrači popisani i da li imaju odgovarajuće brojeve na dresovima. Znate li šta je uradio direktor bh. reprezentacije? Rekao je: "Daj da to što prije potpišem", dok je Švicarac detaljno sve pregledao i onda potpisao.

Utakmica je počela i onda se ispostavilo da jedan igrač nije u zapisniku…

- Bilo je ludo. Na prvoj utakmicu u St. Gallenu desilo se iznenađenje i bili su euforični. Hvala bogu! Utakmica je počela i iznenadilo me to da je na semaforu bilo mjesta za samo 12 igrača, a brojevi uz njihova imena bili su pogrešno napisani. Pitali su me mogu li to zanemariti? Šta sam trebao uraditi? Ugasiti semafor? Da li bi me "progutali" da sam to naredio? Da li bi u tom slučaju imali ručni semafor sa listovima, molim vas? Zbog toga nisam mogao znati da je bilo 15 igrača kad je na semaforu bilo samo 12. Uz to, prije utakmice je na terenu bilo više djece nego igrača da je bilo nemoguće prebrojati ih.

Utakmica je tekla, a meni je jedan od predstavnika Švicarske prišao i rekao: "Gospodine, nema igrača sa brojem 27 u zapisniku". Bio sam siguran da sam unio 16, jer sam s Petrom, jednim od mađarskih sudija dva puta prebrojao 16 što smo unijeli na tehničkom sastanku.

Vratimo se samo jedan trenutak. Kako je moguće da ste na tehničkom sastanku unijeli 16 igrača u sistem, a samo 15 ih je bilo na isprintanom zapisniku?

- To je ono što i mene čudi. Ne znam. Zato sam i bio frapiran. Dopuštam mogućnost da smo kolega i ja izbrojali pogrešno, iako smo dva, tri puta brojali. Ipak, odlučno naglašavam da nisam naknadno mijenjao nešto u sistemu, jer to nije ni moguće.

Ali u online zapisniku prije utakmice na eurohandball.com bilo ih je zaista 16…

- Taj sistem nije relevantan. Važno je ono što sam ja unio u sistem. Priznajem, pošto su mi tako kasno donijeli zapisnik, zaista nisam obratio pažnju na to. Kada sam gledao zapisnik koji mi je donio Švicarac, nisam mogao vjerovati da je zaista 15 igrača na njemu i znao sam da je to ozbiljan problem i za mene. Prije toga je igrač postigao i gol, ali zapisničar koji je sjedio do mene nije mi rekao da ga nema na listi. Čak i kada je bio isključen on nije ništa rekao. Samo me je Švicarac upozorio. Tokom utakmice, nemam kompletnu dokumentaciju sa sobom, pošto torbu ostavim u svlačionici ili kancelariji, pa tog dokumenta (službene liste sa tehničkog sastanka) nisam imao sa sobom. Da jesam, rekao bih u tom trenutku "don’t worry, be happy", dopisat ćemo ga naknadno. Zapisničaru bih rekao da dopiše igrača sa brojem 27. Pošto sa sobom nisam imao taj dokument, priznajem, nisam znao šta da radim.

Kako ste donijeli odluku da Nuiću pokažete crveni karton?

- Sistem je komplikovan. Po pravilu, tim se uvijek može dopunjavati. Na utakmicama u Sloveniji možete imati samo sedam igrača u zapisniku i uslovi za igru su ispunjeni. Ali tim se može dopunjavati samo do kraja utakmice. Samo je potrebno da vođa ekipe dođe do mene i kaže "Gospodine delegatu, prijavili bismo jednog igrača". On onda može doći i sa tribine. Samo treba da pokaže svoju takmičarsku iskaznicu ili u internacionalnim mečevima pasoš i ja mogu reći zapisničaru da ga upiše u zapisnik. Na prvom prekidu ja mu dao dozvolu da sjedne na klupu i onda regularno može ući u igru. Prema propisima EHF-a je tako da ne mogu mijenjati zapisnik koji sam potvrdio na tehničkom sastanku. Ako je manje igrača prijavljeno, ne možete dodati još jednoga. Zato sam bio u dilemi. Da je ovo bila utakmica slovenske lige, ja bih ga dopisao, ali u ovom slučaju nisam mogao. Pitao sam se šta da radim. Izabrao sam najgore rješenje, ali sam rekao sebi: Ako mu zabranimo da igra i dalje imamo bolje opcije nego da mu dozvolimo da nastavi pa onda shvatimo da nije smio biti na terenu. Da sam imao "službenu listu" sa sobom, sigurno mu ne bih dao crveni karton.

Ovo je vaša jedina greška u ovom slučaju?

- Tako je. U svom izvještaju koji sam poslao EHF-u jasno sam napisao: To je bila greška (crveni karton, op.a). U zapisniku tvrdim da je igrač sa brojem 27 imao pravo nastupiti. Žuti karton za Muzurovića je bio sasvim opravdan, on nije ispunio svoje obaveze na utakmici, nije provjerio zapisnik i igrače u svojoj ekipi. Procijenili smo da će crveni karton napraviti manju štetu nego da ne uradimo ništa, ali na kraju to nije bio slučaj. Rekao bih Švicarcima da insistiram da Nuić nastavi igrati, kao što sam napisao kasnije u izvještaju. Ali ponavljam, priznajem grešku i to sam udmah uradio. Odluka EHF-a je potpuno druga stvar. I ja sam njome zgrožen. Svega mi je dosta. Svih optužbi i kaljanja mog imena, skandala, igrica EHF i IHF, prijetnji smrću.

Repenšek je najavio da će najvjerovatnije napustiti internacionalnu rukometnu porodicu, te otkrio kako zašto su njegovo i ime Janka Požežnika često u istoj rečenici u kojoj se spominju korupcija i skandali.

- Sve je počelo kada nismo slijedili instrukcije iz IHF da pomognemo reprezentaciji Njemačke - tvrdi Repenšek u razgovoru za Ekipa24.si.