open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Remi u Beču: Zmajevi uz podršku 20.000 navijača potvrdili plasman u elitu
Izabranicima Roberta Prosinečkog za potvrdu prvog mjesta u grupi bio dovoljan i remi
15.11.2018. u 22:35
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirale se u evropsku elitu! Zmajevi su uz podršku 20.000 naših navijača, remijem bez golova u Beču protiv Austrije potvrdili prvo mjesto u grupi 3 Lige nacija, a osim plasmana među 12 najboljih reprezentacija Starog kontinenta izborili su play-off za plasman na EURO 2020.

U prvih 45 minuta meča na stadionu Ernst Happel gledaoci su mogli vidjeti dopadljiv fudbal, s dosta prilika za gol. Obje selekcije su imale periode igre u kojima su pokazale inicijativu i stvarale šanse pred protivničkim golom, ali nedostajala je završnica.

Nakon dobrog početka utakmice prvu veliku priliku za BiH u 26. minutu imao je Edin Višća, koji nakon akcije bh. tima iskosa snažno šutira pod prečku austrijskog gola, ali golaman Heinz Lindner brani njegov udarac. Nedugo potom u dobroj prilici bio je i Džeko, koji je šutirao pored gola.

Austriju je u vodstvo mogao dovesti Marko Arnautović, koji nije dobro zahvatio loptu nakon greške naše odbrane, pa je njegov udarac bez problema odbranio Šehić.

Ekipe su se smjenjivale u napadima, međutim, odbrane obje selekcije su uspjevale otkloniti opasnost pred svojim golom. Bitno je napomenuti da se u selekciji BiH istakao Toni Šunjić koji je dobio sve zračne duele.

Najbolju priliku pred kraj prvog poluvremena imao je bh. nogometaš Edin Višća, koji je nakon odličnog dubinskog dodavanja Edina Džeke šutirao tik pored stative Lindnerovog gola.

{$galerijaFotografija}

Na otvaranju drugog dijela Austrija je imala dvije stopostone prilike. Hinteregger je nakon prekida ostao sam na drugoj stativi, ali su Šehić i Vranješ združenim snagama zaustavili njegov pokušaj.

 Nekoliko sekundi kasnije atraktivno je pokušao Arnautović, no ovaj put ispriječio se Šunjić.

A onda je tribine na noge u dva navrata podigao Džeko. Prvi udarac kapitena Zmajeva odbranio je golman Austrije, a drugi put Dijamant je iz voleja šutirao preko gola.

U 64. minuti Heinz Lindner je spasio Austriju nakon majstorskog pokušaja Duljevića, a nakon kornera Zukanovićev volej iz okreta završio je "milimetar" pored stative.

Foda je do kraja sve karte bacio u napad, na teren je poslao i Janka, ali promjene rezultata nije bilo. 

Austrija – Bosna i Hercegovina 0:0

Stadion: Ernst Happel u Beč. Gledalaca: 37.200. Sudija: Andrew Dallas (Škotska). Žuti kartoni: Žulj, Baumgartlinger (Austrija), Vranješ, Duljević, Sarić (Bosna i Hercegovina). 

AUSTRIJA: Lindener, Dragović, Hinteregger, Arnautović, Alaba, Baumgartlinger, Žulj (od 82. Janko), Kainz (od 46. Schlager), Schopf (od 67. Gregoritsch ), Lainer, Lazaro. Selektor: Franco Foda.

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Ćivić, Vranješ, Bešić, Višća, Duljević (od 78. Krunić), Pjanić (od 87. Gojak), Džeko, Šunjić, Zukanović, Sarić. Selektor: Robert Prosinečki.

Rezultati by SofaScore

Austrija - BiH - Liga nacija
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.