open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo šuti
Rekordan broj zaraženih prošle sedmice: Najavljeni lockdown u TK još na čekanju
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas neće zasjedati, a još nije određen termin za narednu sjednicu.
05.04.2021. u 20:55
get url
text

Prema najavama premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića, na vanrednoj press konferenciji održanoj u petak popodne, najmnogoljudniji kanton zbog pogoršane epidemiološke situacije može očekivati lockdown.

- Imamo plan parcijalnog lockdowna ukoliko se ova situacija nastavi u naredna dva-tri dana. Sve je više hospitaliziranih na UKC-u Tuzla, a kod njih se javljaju i sve teže kliničke slike - rekao je u petak Hodžić.

U naredna dva dana, dakle tokom vikenda, situacije se nije popravila, a u subotu je zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu, jer je potvrđen 231 slučaj zaraze koronavirusom. Još 104 slučaja zaraze potvrđena su u nedjelju. Tokom prethodne sedmice u TK je zabilježen 1.021 slučaj zaraze koronavirusom, što je apsolutni rekord od početka pandemije.

Faktor nezvanično saznaje da su predstavnici struke u Krizniom štabu TK još u petak predlagali, kako je rečeno, uvođenje "parcijalnog lockdowna". Međutim, odluka je prolongirana, a situacija se nije popravila.

- Brojke nisu bolje u odnosu na petak, šta više, puno su lošije, posebna kada je u pitanju broj hospitaliziranih - rekao je dr. Vahid Jusufović direktor UKC-a Tuzla.

Konačnu odluku o uvođenju lockdowna mora donijeti Vlada TK na prijedlog Kriznog štaba. U petak je, kako saznajemo, predloženo 10-dnevno zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, kladionica, tržnih centara, frizerskih salona i svih trgovina koje nisu od esencijalniog značaja za život građana. Predviđeno je i zatvaranje kina, pozorišta, galerija, svih vrsta pijaca, osim onih na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi. Rad bi bio dozvoljen trgovinama esencijalnim životnim potrepštinama, benzinskim pumpama i apotekama te vrtićima i školama, ali samo za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole.

- Mjere koje je danas predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva TK su, sa medicinskog aspekta, u potpunosti opravdane i srazmjerne epidemiološkoj situaciji u kojoj se danas nalazimo. No, Vlada je razmatrajući i druge aspekte, primarno ekonomske, odlučila sačekati nekoliko dana sa njihovim uvođenjem - saopćeno je u petak iz Vlade TK.

Danas je, pak, iz Vlade saopćeno, nakon sastanka predstavnika nadležnih institucija, da je "aktivnostima kantonalnih i gradskih inspekcijskih organa utvrđeno povećanje stepena poštivanja propisanih mjera".

Zašto je lockdown na čekanju i šta rade u Vladi TK i Ministasrtvu zdravstva, za sada nema odgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.