Ponedjeljak, 23.05.2022.

Rekonstrukcija spomen-obilježja u Novom Gradu: Imena najhrabrijih sinova klešu se u kamenim postamentima

S obzirom na to da je agresija na Bosnu i Hercegovinu i odbrana od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine jedan od najznačajnijih perioda u novijoj historiji naše zemlje, Općina Novi Grad Sarajevo njeguje sjećanje na žrtve, heroje i događaje iz tog perioda.

U znak sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine koji su za slobodu u kojoj danas živimo dali živote, ali i druge nevine žrtve agresije, kontinuirano se na području Novog Grada grade nova spomen-obilježja i obnavljaju ranije izgrađena, kako bi se trajno od zaborava sačuvala njihova imena i zasluge u odbrani domovine od agresora.

I u ovoj godini radi se rekonstrukcija i sanacija spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Novog Grada, na kojima će biti zamijenjeni panoi i mesingane ploče koje su oštećene usljed vremenskih prilika. Umjesto njih bit će postavljeni novi panoi od mermera sa ugraviranim imenima poginulih branitelja, kao i postolja za polaganje cvijeća.

U toku su radovi na rekonstrukciji i sanaciji spomen-obilježja na šehidskom mezarju Boljakov Potok, gdje se radi izmještanje spomen-ploče i izrada postamenta za polaganje cvijeća.

Istovremeno se radi i rekonstrukcija i sanacija spomen-obilježja kod Osnovne škole "Umihana Čuvidina", u toku je demontaža bakarnih ploča, a umjesto njih bit će postavljene masivne mermerne ploče, koje su dugotrajnije, ljepše i lakše za održavanje.  

Također, radi se i na rekonstrukciji spomen-obilježja kod Doma kulture "Švrakino Selo", kao i spome-obilježja kod OŠ "Dobroševići", navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Već je završena obnova spomen-obilježja Zami Dučiću, komandantu trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH i komandantu manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade i njegovim saborcima, te spomen- ploča Smailu Šikalu, komandiru vojne policije 2. motorizovane brigade Armije RBiH, a urađena je sanacija spomen-ploče hair česme u parku SRC Srce. Zamjenit će se i rasvjetna tijela na spomen-obilježju ratnim herojima Safetu Hadžiću i Safetu Zajki, kod zgrade Općine. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 50 hiljada maraka.

Obzirom na to da su postojeća spomen-obilježja rađena 2006. godine, mesingane ploče sa aluminijskim postamentima su dotrajale i korozirale tako da se na nekim imena više ne mogu pročitati. A kako bi imena branilaca ostala trajno sačuvana, Općina radi na ugradnji kamenih postamenata sa uklesanim imenima.

U 2017. godini, kod zgrade Općine, izgrađeno je Centralno spomen-obilježje, na kojem su imena više od 1.960 šehida i poginulih boraca Novog Grada.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh