open-navfaktor-logo
search
Prebacivanje lopte
Reklamni pano je tu, a niko nije saglasan i nadležan: Općina Centar i Grad Sarajevo igraju se gluhih telefona
U blizini mosta Suade i Olge, na obali Miljacke, jutros su radnici krenuli sa postavljanjem ogromnog reklamnog panoa, no, Inspektorat Općine Centar njegovo instaliranje je prekinuo.
27.09.2022. u 14:19
get url
text
reklamni bilbord

Kako su saopćili iz Općine Centar, uz zahtjev koji im je priložila firma Arijans iz Sarajeva za postavljanje ovog reklamnog panoa priloženo je rješenje Gradske uprave Grada Sarajeva. Također u zahtjevu je priložena i kopija katastarskog plana, zemljišnoknjižni izvadak i fotomontaža reklamnog panoa. Iinvestitor radova je firma Karpas ambalaža iz Banje Luke.

Kako su naveli iz Općine, zatraženo je stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji je iznijeo pozitivan stav te je i, shodno zakonu, zatraženo i mišljenje Ministarstva saobraćaja - Direkcija za puteve koja je konstatovala da se postavljanje ovog displeja ne može odobriti.

Shodno tome, dodaju iz Općine, urbanista je danas u izvještaju konstatovao da se zahtjevu sa urbanističko-tehničkog aspekta ne može udovoljiti.

- Općina Centar se snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, ali upućujemo apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola. Nećemo tolerisati nelegalnu gradnju na području ove lokalne zajednice, poručio je načelnik Mandić.

Općina je nakon nekog vremena izdala i novo saopćenje u kojem se navodi kako je saglasnost od Gradske uprave dobilo pravno lice spomenute firme iz Banje Luke za korištenje priobalnog pojasa uređenih vodotoka u svrhu postavljanja dvostrane samostojeće digitalne citylight vitrine, na desnoj obali Miljacke te da je u rješenju jasno naznačeno da podosilac zahtjeva treba imati pribavljeno odobrenje nadležne Općine

Također se ograsio i Dragan Stevanović, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću, koji tvrdi kako Gradska uprava nije dala saglasnost te da se nada kako će odgovorna osoba biti kažnjena u skladu sa zakonom.

Zvaničan odgovor iz Gradske uprave do zaključenja ovog teksta nismo dobili, no, iz firme Arijans kratako su nam kazali:

- Reklamni panoi nisu naši i nemamo nikakve veze s njima, i rješenje za ovu lokaciju ne posjedujemo.

Naime, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na svom Twitter nalogu naveo je kako je ista firma malo niže, u dijelu Vilsonovog šetališta koji je u Novom Sarajevu, postavila dva LED displeja, no, legalno, uz saglasnost Općine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.