open-navfaktor-logo
search
Ured disciplinskog tužioca
Rekao da "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar": Odbačena pritužba protiv sudije Blagojevića
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) odbacio je kao neosnovanu pritužbu registrovanu protiv banjalučkog sudije Milana Blagojevića, a u vezi s njegovom izjavom da "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar", saznaje Faktor.
23.04.2021. u 13:33
get url
text

- Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH odbacio je kao neosnovanu pritužbu registrovanu protiv sudije Milana Blagojevića po službenoj dužnosti. Nakon pribavljenog snimka sudskog ročišta navedenog u medijskim izvještajima, na osnovu kojeg je utvrđen cjelokupan tok interakcije sudije Blagojevića sa svjedokinjom spomenutom u medijima, utvrđeno je da nema dovoljno dokaza o izvršenom disciplinskom prekršaju, propisanom članom 56. Zakona o VSTV-u BiH - odgovoreno nam je u VSTV-u.

Ured disciplinskog tužioca je u januaru ove godine pokrenuo disciplinski postupak protiv spomenutog sudije Okružnog suda u Banjoj Luci, po službenoj dužnosti.

Blagojević je spornu izjavu rekao 19. januara na ročištu Branislavu Stanivukoviću (44) optuženom za svirepo ubistvo nevjenčane supruge Milice Marinković (33) u julu prošle godine, koju ju je polio benzinom i zapalio. Marinković je od posljedica teških opekotina preminula nakon nekoliko dana u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

U nastavku glavnog pretresa o Stanivukovićevom karakteru u sudnici je, između ostalih, svjedočila njegova bivša supruga Zehra Stanivuković. Ispričala je da "nije bio nasilan", ali je na intervenciju tužioca da je u istrazi rekla drugačije, potvrdila da ju je nekada "znao ošamariti".

- Možda mi je udario šamar-dva... Možda sam ja bila kriva zbog toga, ne znam - izjavila je bivša supruga optuženog.

Tada se uključio član sudskog vijeća Milan Blagojević koji je komentarisao kako "savremene žene nemaju razumijevanja za šamar".

- Neobično mi je da ste vi imali razumijevanje za to - kazao je sudija Blagojević.

Blagojević je kasnije, u kolumni za "Glas Srpske", naveo da je svjedokinju "na posredan način želio pitati, a i isprovocirati da pojasni svoje razumijevanje za šamar".

- Ono što sam rekao na suđenju predstavlja samo moju konstataciju jedne opće poznate činjenice da savremene žene nemaju razumijevanja za šamar, pa mi je zbog toga bilo neobično što ova mlađa žena ima razumijevanje za to što ju je muž ošamario. Očigledno je da time što sam rekao nisam iznio nikakav svoj vrijednosni sud, a naročito ne sud kojim bih osuđivao to što savremene žene nemaju (kao što i ne treba da imaju) razumijevanje za šamar - napisao je tada sudija Blagojević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.