open-navfaktor-logo
search
Identitet i zajedništvo
Reisu-l-ulema Kavazović: Veličina ovog zdanja nije u njegovoj monumentalnosti već u našoj ljubavi i prijateljstvu
"Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima".
28.05.2022. u 13:28
get url
text

Kazao je to danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na svečanom otvaranju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima, reisul-ulema Kavazović naglasio je kako će Upravna zgrada biti kuća iz koje će ići neophodne smjernice i napuci mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi.

- U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad - kazao je reisul-ulema.

Dodao je kako se veličina novootvorenog zdanja ne ogleda u njegovoj monumentalnosti, već u ljubavi i prijateljstvu između dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta.

- Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu - naglasio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Govor reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjednici i premijeri, uvažene ekselencije, cijenjene muftije, muderisi i imami, vakifi i dobrotvori, dragi gosti i prijatelji, dame i gospodo, es-selamu alejkum.

Duboko poštovanje izražavam predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Šefiku Džaferoviću. Srdačne selame upućujem predsjedniku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gospodinu Fadilu Novaliću. Neka je Božije zadovoljstvo i bereket nad našim dobrotvorima, vakifima i prijateljima iz Republike Turske, koje predvodi zamjenik ministra kulture i turizma Serdar Čam, a s kojim je direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy. Posebno me raduje prisustvo predsjednika Dijaneta Republike Turske gospodina dr. Alija Arbaša, našeg istinskog prijatelja i pomagača, te ambasadora ove velike zemlje u Bosni i Hercegovini Njegove ekselencije Sadika Babura Girgina. Selame upućujem svom prethodniku reisul-ulemi dr. Mustafi Ceriću i predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safetu Softiću. Zahvalnost iskazujem donatorima koji su na početku izgradnje podržali svojim velikim prilozima, na čelu s Fahrudinom Radončićem, kao i gospodinu Bakiru Izetbegoviću koji se nesebično zalagao kod predsjednika Republike Turske da podrži izgradnju ovog zdanja. Iskrene selame upućujem ulemi, našim muftijama, muderisima i imamima.

Dragi prijatelji!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednica muslimana, čija je misija pozivanje na dobro, a odvraćanje od zla. Živeći na tlu Bosne i Hercegovine, u Sandžaku, domovinskim zemljama i u dijaspori, izgradili smo veliki broj objekata koji služe toj misiji: džamija, tekija, hanikaha, medresa, fakulteta, imareta, sirotišta, studentskih domova itd. U njima se o našoj vjeri govori i ona se predstavlja vjernicima. Neka od tih zdanja su postala simboli naše materijalne kulture na ovim prostorima.

Danas otvaramo još jedno lijepo zdanje naše zajednice: sjedište reisul-uleme i administrativno sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iz ove kuće će, ako Bog da, ići neophodne smjernice i napuci našoj mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi. Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima. U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati dragocjene smjernice za naš rad.

Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu. Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad. Stoga, dozvolite mi da, u ovoj posebnoj prilici, spomenem ljude, koji su u proteklih petnaest godina dali veliki doprinos u nastanku same ideje i njenom ostvarenju.

Kao što je poznato, ideju je inicirao reisul-ulema dr. Mustafa Cerić, a prihvatili su je članovi Rijaseta u to vrijeme. Veliki broj poslovnih ljudi, poput Fahrudina Radončića, prihvatili su je kao svoju i skupa s brojnim vrijednim našim džematlijama se uključili u njenu realizaciju. Zdanje koje je pred nama nije samo zgrada koju vidimo, već i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća našeg bosanskohercegovačkog urbanog i graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima. Profesor Zlatko Ugljen i arhitekta Husein Dropić i atelje iz Tuzle to su znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekat.

Zahvaljujem i libijskom narodu i rahmetli predsjedniku Muameru Gadafiju, neka mu Bog oprosti grijehe, koji je imao nijet da odlučujuće učestvuje u njegovom finansiranju.

Posebno poštovanje i zahvalnost u ime cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i našeg vjerničkog naroda iskazujem velikom turskom narodu i predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. Mnogo puta su se prema nama odnosili kao prema najrođenijoj braći, obnavljajući naše graditeljsko naslijeđe i pomažući nam da duboke rane od dušmanske ruke što brže zacijele i da se uspravimo. Cijeli tim ljudi, na čelu s dvojicom direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske, sadašnjim Burhanom Ersoyom i njegovim prethodnikom Adnanom Ertemom, posebno su zaslužni za dovršetak ovog zdanja. Njihova predanost i posvećenost poslu ostat će naša inspiracija. Mog brata i prijatelja, predsjednika Dijaneta dr. Alija Arbaša, kao i zamjenika ministra gospodina Serdara Čama, želim zamoliti da prenesu narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoganu, Allah ga sačuvao, našu zahvalnost na nesebičnoj pomoći muslimanima u Bosni i Hercegovini u ovom poratnom periodu.

Zahvaljujem našim direktorima Razimu Čoliću i Senaidu Zajimoviću, koji su uložili puno truda, posvećenosti i strpljenja. Najljepša hvala našim bosanskohercegovačkim umjetnicima, koji su poklonili svoja vrijedna umjetnička djela i dodatno oplemenili ovaj prostor.

Dragi prijatelji!

Veličina ovog zdanja nije u njegovoj monumentalnosti već u ljubavi koju smo pokazali i prijateljstvu koje smo iskovali i učvrstili između naša dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta. Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i identitetu.

Na kraju, molim Uzvišenog Allaha riječima kojima Ga je molio Njegov prijatelj Ibrahim, a.s.: Gospodaru naš, primi ovo djelo od nas, Ti sve čuješ i sve znaš. Neka naša posljednja dova bude: Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Hvala vam svima, dragi prijatelji!

Es-selamu alejkum - poručio je reisul-ulema Kavazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.