open-navfaktor-logo
search
Okrugli sto
Reisu -l-ulema Kavazović: Porodica Ramić je simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnost na žrtvu
Hasib-ef. Ramić je sa svojom porodicom postao simbol, i ostat će simbol - simbol ljubavi, vjernosti, posvećenosti zadatku i spremnosti na žrtvu, zarad opstanka i života drugih i opstanka islama na ovim prostorima - poručio je večeras reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. 
26.05.2023. u 22:39
get url
text

Reisu-l-ulema je prisustvovao okruglom stolu, održanom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, kojim je obilježena 30. godišnjica šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu, maja 1993. godine, prenosi Mina.

- Naše današnje podsjećanje odnosi se na jednog našeg imama i njegovu porodicu. Iz perspektive ovoga svijeta priča o njima je teška, puna boli i užasa. Krajem maja 1993. godine pripadnici samoproglašene Vojske Republike Srpske počinili su zločin nad Hasib-ef. Ramićem i njegovom porodicom. Osobe u vojnim uniformama zaklale su Hasib-ef. i njegovu suprugu Šefiku, a prije toga njihovu djecu: Muhameda u 13. godini, Melihu u 10. godini i Ahmeda u četvrtoj godini. Najmlađu kćerku Aminu, koja je imala tek tri mjeseca, vojnici samozvane Vojske Republike Srpske su zadavili - kazao je reisu-l-ulema.  

Ukazao je na činjenicu da su oni suočeni s užasom "samo zato što su bili muslimani, i živjeli kao muslimani". 

- Iz perspektive ahireta, oni su ovaj svijet napustili kao šehidi kod svoga Gospodara. Ali pitamo se šta je sa ovodunjalučkom odgovornosti onih koji bi ovaj zločin trebali rasvijetliti i njihove počinioce primjereno kazniti. Za državno tužilaštvo ovaj zločin kao da ne postoji. Nije ih briga. Time nam šalju diskretnu poruku da im žrtve imama nisu važne. Ova naša Tezkiretnama je, između ostalog, i zato ustanovljena - ocijenio je reisu-l-ulema. 

Također, ukazao je i na značaj organiziranog, ozbiljanog, svrsishodnog i kontinuiranog načina prisjećanja na ljude koji su dali značajan doprinos održanju i obogaćenju vrijednosti vjere i kulture na ovim prostorima. 

- U tome vidim dobar znak - ocijenio je reisu-l-ulema. 

Podsjetivši na arapsku poslovicu "Narod koji ne oživljava sjećanje na svoje velikane, neće dugo živjeti", reisul-ulema je naglasio da "mi oživljavamo sjećanje na one koji su u našoj prošlosti, na ovaj ili onaj način, ostavili dubok trag i dali vlastiti doprinos u oblikovanju naše kolektivne svijesti". 

- Na taj način čuvamo i osvježavamo pamćenje, nadahnjujemo se primjerima tih ljudi, naših očeva i majki, sinova i kćeri, i onima oko sebe ukazujemo na put prema budućnosti. Ne trebam napominjati da u našem kolektivnom biću ima i njihovoga udjela, neka ih Allah nagradi za trud i žrtvu koje su ugradili u nas - istaknuo je reisu-l-ulema. 

Naglasio je da se govor o velikanima iscrpljuje, i ne smije se iscrpljivati u evociranju uspomene na njih, već da predstavlja svojevrsni okvir koji treba da čuva stanovitu poruku i prenosi je dalje.  

- Samo tako naše podsjećanje na naše velikane zadobit će puni smisao i opravdati svoje postojanje - potcrtao je reisu-l-ulema Kavazović. 

Reisu-l-ulema je, podsjećajući na žrtvu naših šehida, naglasio da su oni zajednici dali novu energiju i dodatnu snagu. 

- Da njih nije bilo naša današnja stvarnost bila bi bitno drugačija. Mnogo je u Bosni neispričanih priča, mnogo je patnje i bola, ali i stamenosti i dostojanstva. Mi danas pričamo jednu od njih. Naša današnja priča, naše današnje podsjećanje, vjerna je slika toga. Neka ih Allah obaspe svojom milošću i dostavi im naše selame - poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.