open-navfaktor-logo
search
Nakon svečanosti
Reisu-l-ulema Kavazović: Nastavit ćemo uz dogovor jačati našu državu BiH
Islamska zajednica u BiH je važan dio historije ove zemlje. Ona je u svim vremenima uvijek bila nada koja je na neki način vodila naš narod i davala mu duhovnu snagu i na taj način hrabrila da ne posustane pod teškim vremenima s kojima je taj narod bio izazvan, kazao je Kavazović
22.11.2019. u 15:45
get url
text
Reisu.l-ulema Husein ef. Kavazović
Reisu.l-ulema Husein ef. Kavazović

Nakon svečanosti obznanjivanja novog mandata reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je kazao kako će nastaviti raditi onako kako je to radio i do sada, te da će zajedno sa svima onima koji žive u ovoj zemlji raditi na jačanju države Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Kavazović kazao je da je posebno zahvalan muslimanima koji su sve ove godine stajali uz Islamsku zajednicu.

- Islamska zajednica u BiH je važan dio historije ove zemlje. Ona je u svim vremenima uvijek bila nada koja je na neki način vodila naš narod i davala mu duhovnu snagu i na taj način hrabrila da ne posustane pod teškim vremenima s kojima je taj narod bio izazvan. Naravno, mi ćemo nastaviti raditi kao što smo i do sada radili, vrlo otvoreno, vrlo čestito, tražiti sve šanse i mogućnosti da u ovoj zemlji sa svima koji sa nama žive u BiH iznalazimo uvijek i na pravi način rješenja i da uz dogovor jačamo našu državu BiH. Želim još jednom da se zahvalim svima onima koji su doprinijeli da se BiH razvija na način da poštuje prava ljudi, da štiti vrijednosti islama i da na taj način doprinosi razvoju islama i muslimana u BiH - kazao je reis Kavazović.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić je kazao da je današnji dan svečan za Islamsku zajednicu.

- S obzirom na to da je danas istekao sedmogodišnji mandat Huseina ef. Kavazovića i tom prilikom mi smo nakon izbornog procesa u IZ u kojem je Husein ef. Kavazović nadmoćnom većinom i sa zaista velikim respektom, ugledom i poštovanjem, dobio novi sedmogodišnji mandat, mi smo danas imali priliku i obavezu da obznanimo javnosti i muslimanima novi sedmogodišnji mandat reisu-l-uleme Kavazovića. Današnji ceremonijal je podijeljen u tri dijela, prvo smo se okupili u Gazi Husrev-begovoj džamiji na džuma namazu gdje je reisu-l-ulema održao hutbu i uputio svoju poruku muslimanima, nakon toga održan je vjerski dio programa i na kraju je reisu-l-ulema položio svečanu zakletvu i primio odluku o izboru reisu-l-uleme od strane izbornog tijela – kazao je Softić.

Softić je istakao da je u okviru današnje ceremonije otvorena izložba koja portreta svih dosadašnjih reisu-l-ulema, njih ukupno 14.

{$galerijaFotografija}

- Izložba će biti otvorena do 15. decembra. A nakon izložbe organiziran je prijem za predstavnike drugih vjerskih zajednica, drugih naroda, predstavnika vlasti, kako bismo, uvjetno rečeno, i ovom svjetovnom dijelu objavili novi mandat reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića - kazao je Softić.

Softić je kazao kako želi da iskoristi priliku da javno u ime muslimana, izbornog tijela u BiH uputi čestitke.

- Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da našem predvodiku, našem reisu-l-ulemi da pomoć kako bi on narednih sedam godina vodio Islamsku zajednicu - zaključio je Softić.

Ovom prigodom je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena i izložba "Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019", uz prisustvo velikog broja zvaničnika svih nivoa vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, ambasadora, muftija, imama i drugih zvanica.

20191122_2_39468955_49706790.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.