Poznati učači Kur'ana i ilahija izveli su prigodan program kojem je prisustvovao veliki broj vjernika.

U sklopu programa vaz je održao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

- Nalazimo se u najboljem mjesecu u godini, u ramazanu i, vjerujemo, u najboljoj noći u godini – u noći Lejletu-l-kadr. Naime, prema tradicijskim predajama, Kur'an je u toj noći izuzet iz Levhi mahfuza, iz Ploče zaštićene, i sav spušten na zemaljsko nebo. Odatle je, u dijelovima spuštan na Zemlju, i dostavljan poslaniku Muhammedu, a.s. Prvo što mu je objavljeno bilo je: Ikre! – Uči, u ime svoga Gospodara - rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović

Istakao je da muslimani općenito smatraju da je 27. noć ramazana kaderska noć.

- Lejletu-l-kadr je noć u kojoj se razlučuje svaka mudra stvar, kako se navodi u Kur'anu; noć odluke, noć u kojoj se odlučuje o svemu što će se, shodno Allahovom znanju, dogoditi u toku naredne godine, do sljedeće kaderske noći: kada će pasti kiša, kakvo će biti rastinje i slično, kakva će biti nafaka, ko će se roditi, a ko umrijeti - kazao je reisu-l-ulema.

Napomenuo je da je u toj noći objavljen Kur'an, knjiga posebne vrijednosti, posredstvom meleka posebne vrijednosti, poslaniku posebne vrijednosti i ummetu posebne vrijednosti.

- Ibadet u ovoj noći je vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci. U jednom hadisu stoji: Uzvišeni Allah je moj ummet darovao sa Lejletu-l-kadrom, koju nije dao prijašnjim zajednicama. Mnogi raniji narodi su živjeli duže pa su mogli učiniti više ibadeta. Našem ummetu je data Lejletu-l-kadr u kojoj je ibadet vredniji od hiljadu mjeseci (83,4 godine) - rekao je Kavazović.

Naglasio je da je Lejletu-l-kadr jedno od onih vremena u kojima Allah prima dovu te je dodao da je u ovoj noći lijepo činiti razne ibadete.​​​​​​​

- Pa, braćo i sestre, uronite u Allahovu milost - kazao je Kavazović.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr - najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od hiljadu mjeseci.

To je noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje - objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na pravom putu. Objava najveličanstvenije knjige, koja je vodilja svim muslimanima do sudnjega dana. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima.