Režiser filma "Kradljivci golubova" Dogan: Želio sam napraviti nešto o mom djetinjstvu

objavljeno: 13.08.2018. u 14:30

Film turskog režisera Naila Osmana Dogana "Kradljivci golubova" (The Pigeon Thieves), u okviru takmičarskog programa za igrani film sutra će biti prikazan na 24. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Ovo će ujedno biti i svjetska premijera filma koji se za glavnu nagradu u takmičarskom programu za igrani film bori s još devet filmova iz Rumunije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Radnja filma odvija se u Anadoliji, a u njemu se govori o "kradljivcima golubova" Mahmutu i Ismailu.

Scenarij su napisali Dogan i njegov brat Samet. Nail Osman Dogan za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako je oduvijek maštao o snimanju filma.

- Uvijek sam želio uraditi nešto o mom djetinjstvu. "Kradljivci golubova" govore upravo o takvom načinu života - kazao je Dogan ističući kako je riječ o filmu koji je napola stvaran, a napola fiktivan.

Dogan je izjavio kako se u filmu govori o požrtvovanosti lika Mahmuta bez roditelja koji provodi dane hraneći golubove. S Ismailom se susreće nakon što mu pobjegne jedan od golubova, nakon čega se njih dvojica susreću s nizom zanimljivih situacija.

Kazao je kako u scenariju ima tragova režiserovog života.

- Htio to ili ne, režiser koji snima prvi film mora se vratiti u djetinjstvo. Jer tu su priče koje čovjek prikupi. Tu su ljubav ljudi jednih prema drugima, poštovanje, sve što znam je tu - dodao je Dogan.

Podsjetio je kako je rođen i odrastao u Yozgatu, u Turskoj, zbog čega su mu bili bliske situacije na tom području, lokalna kuhinja, razmirice, svađe i povjerenje među lokalnim stanovništvom.

Dogan je izjavio kako većina glumaca, uključujući i glavne, nema prethodno iskustvo i da su uprkos tome što su mladi, pokazali dobar performans.

 Pojasnio je kako je najmlađi lik u filmu osmogodišnji Ismail, a najstariji 78-godišnji Osman iz Yozgata.

- Ispričati jednu čistu priču, zaštititi njenu nevinost, mislim da je važnije od svega - kazao je Dogan.

Prilikom razgovora osvrnuo se i na riječi jednog pisca da svako ko sanja može snimiti film.

- S tog aspekta, kolege koje su generacija sa mnom ne trebaju se plašiti. Treba hrabosti, ideja, žar… Čovjek može sve, ako to želi. Vjerujem u to - pojasnio je Dogan.

Poručio je kako vjeruje u svoju priču i nada se osvajanju nagrade.