Nakon susreta sa vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem i susreta sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, održan je i susret sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom ef. Kavazovićem. Krajem ove sedmice planiran je i susret sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Ovaj susret započeo je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović riječima:

- Iako svaka religija jeste utemljena na susretu i druženju ljudi, trenutna situacija zahtijeva da se i mi vjernici adaptiramo na utemeljene protokole i mjere koje će zaštititi sve građane BiH. Mislim da se prilično dobro nosimo sa trenutnim okolnostima, te da naši sugrađani pokazuju odgovornost u skladu sa ovom vanrednom situacijom.

Reisu-l-ulema Kavazović također je u razgovoru sa članovima Vlade kazao kako su preuzeli funkcije u teško vrijeme te da će sva borba sada biti usmjerena na to da se sačuvaju zdravlje ljudi i radna mjesta.

- Život u društvu nije moguće organizirati bez vlasti. Zbog toga vam čestitamo na preuzimanju odgovornosti i razumijemo da ste došli u izazovnim vremenima. Jedan je segment našeg života zdravlje, ali je i velika borba da ohrabrimo poslodavce da ne otpuštaju radnike - istakao je.

I premijer Nenadić i reisu-l-ulema Kavazović smatraju da društveno odgovorni intelektualci trebaju postavljati pitanja i trebaju poticati rasprave s ciljem ostvarivanja pozitivnih promjena. Također, naglasili su da je vrijeme i za vjerske zajednice i vlade svih nivoa vlasti da potiču humanost i važnost suživota. U tom kontekstu, predstavnici Vlade KS su i upoznali uvaženog reis-u-ulemu da je Vlada KS kao podršku zajedništvu i unapređenju dobrih međuljudskih odnosa u Kantonu Sarajevo podržala rad Međureligijskog vijeća u BiH, kroz podršku posebnom projektu protiv govora mržnje. Premijer Nenadić je u vezi s tim rekao:

- To je jedan od najvećih problema koji opterećuju naše društvo, te kao takav traži podršku svih institucija bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. Konačan cilj treba biti vraćanje tradicionalnih vrijednosti: zajedništva, posvećenosti i suživota. 

Pri kraju ovog susreta, reisu-l-ulema Kavazović i premijer Nenadić iskazali su zajedničku želju da globalna pandemija koronavirusa donese bar jednu dobru stvar sa sobom: svijest o važnosti zajedništva i u tom smislu ujedinjenja zdravstvenog sistema za potrebe svih građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na područje na kojem se nalaze.

Premijer Nenadić je ovom prilikom poželio  ugodne ramazanske dane svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, saopćeno je iz Vlade KS.