Naveo je kako drži da je to dužnost i obaveza sociologa, antropologa, psihologa, kulturologa, ali i svih onih koji se bave čovjekom i njegovom ulogom u svijetu.

Stoga se nadam, dodao je on, da će se naučnici i istraživači nastaviti baviti tim užasnim činom i istraživati faktore koji su ga uzrokovali, kulturološku pozadinu koja ga je iznjedrila, ali i posljedice koje je ostavio za sobom.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović naveo je da će bavljenje ovim pitanjem tako biti u funkciji dobra: podsjećat će čovječanstvo, ukazivati mu na uzročnike zla i upozoravati ga kakve sve posljedice zlo može da proizvede ukoliko mu se ne stane na put i na vrijeme se ne obuzda.

- Mi podržavamo nastojanja da se Srebrenici, s obzirom na ono što joj je učinjeno, a što ju je pretvorilo u grad simbol patnje i stradanja, dodijeli poseban status - ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u okviru cijele Evrope. Time bi poruke koje bi ona odašiljala svoj eho nalazile širom svijeta i generacijama koje dolaze pobuđivale svijest o strahotama genocida i u srca im, umjesto mržnje, usađivale ljubav i poštovanje prema drugom i drugačijem – poručio je Kavazović učesnicima Međunarodne naučne konferencije "Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020 - uzroci, razmjere i posljedice" - saopćili su organizatori konferencije.