open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Reis Fejzić osudio karikature o poslaniku Muhammedu: Suočavamo se sa rastom islamofobije
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić osudio je objavljivanje karikatura Muhammeda a.s. i naveo da se radi o gruboj zloupotrebi slobode izražavanja.
29.10.2020. u 09:02
get url
text

Fejzić je kazao da se u mjesecu rođenja Božijeg poslanika muslimani u svijetu suočavaju sa novim talasom islamofobije, kako je rekao, čije je izvorište Francuska na čelu sa predsjednikom Emmanuelom Macronom.

- U ime Islamske zajednice u Crnoj Gori i u svoje ime, iznosim najoštriju osudu prema omalovažavanju ugleda i časti Allahovog poslanika, s.a.v.s., jer se tim uvredama ne želi nešto promijeniti, već samo muslimani širom svijeta povrijediti. Naš odgovor prema mržnji nije mržnja a mi na nepristojnost odgovaramo pristojnošću. Objedinjeni u ljubavi, u mjesecu rođenja miljenika, s.a.v.s., nastavimo da ga u dobroti slijedimo, a oni koji ga pokušavaju ismijati, nikada ga neće nadmašiti. Ostat će dovijeka u sjeni nekulture i sramne "slobode". Neka nas naleti mržnje ujedine u ljubavi međusobnoj i prema našem voljenom Pejgamberu, s.a.v.s., zajedničkom - kazao je Fejzić.

On je istakao da je poslanik Muhammed donio društveni oporavak i, kako je rekao, svojom pravednošću i ljubavlju prema čovječanstvu promijenio lice svijeta. Fejzić je upozorio da bi danas bilo teško bilo zamisliti svijet bez oporavka kojeg je donio poslanik Muhammed.

- Muhammed, s.a.v.s., je doživljavao nepravde i trpio ih, ali nikada nije nepravdom uzvraćao. Uvjeren u misiju koja mu je povjerena od uzvišenog, vjerovao je u silu riječi, ne u riječ sile. U ovim mubarek danima suočavamo se sa sa rastom islamofobije i omalovažavanja našeg miljenika Muhammeda, s.a.v.s., čije je izvorište Francuska, na čelu sa predsjednikom Macronom. Nama je čast da cijenimo, volimo i još više slijedimo Muhammeda, s.a.v.s., jer u onome što je donio svijetu nema ničega čega se treba stidjeti. Vrijeđanje i omalovažavanje tuđih uvjerenja i emocija uvijek je odlikovalo slabijeg - kazao je Fejzić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.