open-navfaktor-logo
search
Prijem
Redžo Mehić zahvalio Vladi FBiH i premijeru Novaliću na povećanju penzija
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, primili su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Redžu Mehića koji se ovom prilikom zahvalio na održanom obećanju Vlade o povećanju penzija za 11,1 posto.
08.02.2023. u 15:27
get url
text

Uvećane januarske penzije isplaćene su u Federaciji BiH nakon što je Federalna vlada na hitnoj sjednici prošle sedmice dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto od januara 2023. godine. Premijer Novalić podsjetio je da je ovo rješenje usaglašeno na inicijativu predstavnika penzionera, a isplata omogućena nakon usvajanja ovogodišnjeg federalnog budžeta.

- Mi smo sretni i zahvalni vama penzionerima, jer smo zajedno uspjeli ovo provesti u djelo. To su omogućili upravo vaš pritisak i federalni budžet koji smo ove godine doveli na nivo najvećeg ikada do sada u Federaciji. Ovaj procenat od 11,1 posto će sigurno biti veći u aprilu, kada budemo imali zvanične pokazatelje o rastu BDP-a i troškova života u prethodnoj godini, a zbog čega je Zakon o PIO propisao da se svakog 15. aprila vrši redovno usklađivanje penzija. Ja sam najponosniji upravo na taj zakon koji smo donijeli 2018. godine i od kada smo uspjeli najniže penzije povećati za 52 posto, sa 326 na 495 maraka - rekao je Novalić.

FOTO: Vlada FBiH

Dopremijeri i resorni ministri Milićević i Drljača, također, su istakli zahvalnost penzionerima na saradnji i partnerskom odnosu posebno kada je u pitanju jedna od najznačajnijih reformi PIO sistema, koja je provedena u mandatu ove Vlade. Ministrica Milićević podsjetila je na ogromne budžetske dubioze zatečene 2015. godine, posebno u Fondu PIO/MIO, ali da je Federalna vlada svojim radom u kratkom periodu Budžet FBiH iz deficita dovela u suficit. Ministar Drljača je dodao da je najvažnije da je očuvan sistem i uvedena stabilnost.

Mehić je naglasio da su penzioneri bili svjesni da je Vlada sa prethodna tri povećanja penzija provedena od aprila do novembra prošle godine, iscrpila sve zakonske mogućnosti i da je stoga jedino rješenje za ovaj četvrti rast bilo da se predloži akontativni model.

- Zato želimo da vam kažemo jedno veliko hvala, jer svjesni smo da federalni budžet opterećuju i ostala velika socijalna davanja. Uoči usvajanja ovogodišnjeg budžeta pisao sam predstvnicima oba doma Parlamenta FBiH i upozorio koliko bi za nas penzionere bilo pogubno da su umjesto prihvatanja budžeta donijeli odluku o privremenom finansiranju. Time bi nas vratili na nivo penzija iz januara prošle godine. Ovako nam je mnogo lakše da sada čekamo april i redovno usklađivanje, kada će nam se od 1. januara retroaktivno nadoknaditi razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, kao i juni kada će uslijediti i vanredno usklađivanje penzija - naveo je Mehić.

On je potvrdio i da je penzionerima novi Zakon o PIO od 2018. godine donio veliku sigurnost.

- Uvijek ističem da sada imamo zakon koji je među najboljima, jer je donio mnogo odličnih rješenja, od bodovnog sistema i redovnosti isplata svakog petog u mjesecu, do usklađivanja penzija koje nam je omogućilo da više ne moramo moliti za povećanja. To je nama životno važno. Ovo je bio veliki zamah i okončan je kako treba. Omogućio je da najniža penzija za ove četiri godine bude povećane za 170 maraka - kazao je Mehić, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.