open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Redovnim servisiranjem klima-uređaja čuvate zdravlje i produžujete vijek aparatu
Zbog vlage klimatizacijski uređaj idealno je okruženje za razvijanje bakterija, gljivica i plijesni. Osim što šteti zdravlju, neservisirani aparat izbacuje zrak neugodnog mirisa, radi manjim kapacitetom, odnosno troši više električne energije, a pruža slabije hlađenje, kaže Sanel Kopić, inžinjer mašinstva
11.06.2019. u 20:28
get url
text

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a često i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima-uređaja. Mnogi su mišljenja kako ove aparate nije potrebno servisirati, odnosno da je periodično dovoljno samo izvaditi filtere i oprati ih.

Sanel Kopić, inžinjer mašinstva, zaposlen u kompaniji Tehnoelektronik, koja se bavi prodajom i ugradnjom klima-uređaja, kaže kako je takvo mišljenje pogrešno jer se neredovnim održavanjem aparata ugrožava zdravlje cijele porodice.

- Klima-uređaj potrebno je redovno održavati, najmanje jednom godišnje i to uz povremeno samostalno čišćenje i servisiranje. Proljeće je idealno vrijeme za servisiranje jer je u sezoni grijanja većina aparata mirovala, dok će u sezoni hlađenja raditi većim kapacitetom duži vremenski period. Prvi i osnovni razlog redovnog održavanja klima-uređaja je zdravlje svih članova porodice. Zbog vlage klimatizacijski uređaj predstavlja idealno okruženje za razvijanje bakterija, gljivica i plijesni. Osim što šteti zdravlju, klima-uređaj koji nije održavan, može u prostoriju unijeti zrak neugodnog mirisa. Još jedna od štetnih strana jeste da uređaj radi sa manjim kapacitetom, tj. da troši više električne energije, a pruža slabije hlađenje, odnosno grijanje - kaže Kopić.

Servis klima-uređaja kojeg vrši ovlašteni serviser, podrazumijeva, ističe Kopić, da će cjelokupni postupak biti izvršen prema uputama proizvođača.

- Servis klime obuhvata: čišćenje filtera unutarnje jedinice, dezinficiranje isparivača unutarnje jedinice, čišćenje ventilatora unutarnje jedinice, čišćenje maske unutarnje jedinice, čišćenje odvoda kondenzata, kontrolu količine rashladnog medija, te općenitu kontrolu ispravnosti uređaja. U slučaju da klima-uređaj slabije hladi ili grije, potrebno je provjeriti količinu freona i eventualno ga dopuniti. Također, može se javiti i buka u radu uređaja jer kompresor ne može raditi punim kapacitetom, pa može doći do ozbiljnog kvara aparata. Zato je od velike važnosti periodično vršiti provjeru količine freona u klima uređaju i po potrebi dopuniti je - kaže Kopić.

U slučaju da sami čistite filtere, važno je, kaže Kopić, prije toga pročitati upute proizvođača uređaja.

- Ugasite uređaj, isključite ga iz struje i skinite poklopac. Izvadite filter, očistite od većih onečišćenja, a potom ga operite toplom vodom. U specijaliziranim prodavnicama mogu se kupiti i sredstva za čišćenje i dezinfekciju, ali prije njegovog korištenja posavjetujte se sa stručnom osobom jer se neki filteri ne mogu čistiti i potrebno ih je zamijeniti. Ono što je iznimno važno je dobro osušiti filtere prije vraćanja u aparat. Sami možete provjeriti i vanjsku jedinicu uređaja i očistiti je od prljavštine (granja, lišća i sl.). To biste povremeno trebali raditi tokom cijele godine. Ukoliko primijetite da klima-uređaj slabije radi, pušta čudne zvukove ili neugodan miris, odmah pozovite ovlaštenog servisera – naglasio je Kopić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.