open-navfaktor-logo
search
Prestižno takmičenje
Red Bull Cliff Diving: Hoće li se Hunt u Mostaru okititi osmom titulom
Na ovom takmičenju muškarci skokove izvode s platforme visoke 27 metara, dok je platforma za žene nešto niža - 21 metar
15.08.2019. u 19:19
get url
text

Najbolji svjetski skakači i skakačice u vodu 24. augusta će, petu godinu uzastopno, prikazati svoje raskošno umijeće na Starom mostu u Mostaru, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019.

Kada je u pitanju broj pobjeda, neprikosnoven je Englez Gary Hunt sa 38 pobjeda na 77 do sada održanih takmičenja. Prvi je i po broju titula - ima ih čak sedam, a smiješi mu se i osma, koju bi vrlo lako mogao proslaviti u Mostaru.

Nedavno se domogao i "svetog grala" cliff divinga, a na takmičenju u Bejrutu svih pet sudija njegov skok su nagradili čistim desetkama.

Na Red Bull Cliff Diving takmičenjima, muškarci skokove izvode s platforme visoke 27 metara, dok je platforma za žene nešto niža - 21 metar.

Skakači u slobodnom padu provedu tri sekunde, i za to vrijeme trebaju izvesti niz kompleksnih zračnih manevara i figura koje sačinjavaju skok.

Te figure mogu, primjera radi, uključivati petostruki salto, trostruki salto sa četiri vijka ili dvostruki salto sa čak pet vijaka.

U ove tri sekunde skakači dostižu brzinu koja u trenutku ulaska u vodu iznosi čak više od 85 km/h.

Pad poznat kao "palačinka" ili "daska", pri skoku sa 27-metarske skakaonice, uporediv je sa padom na beton sa 13 metara visine.

Za do danas izvedenih 4.390 takmičarskih skokova dodijeljeno je 126 desetki, a zanimljivo je da u ovoj kategoriji Hunt nije prvi. Naime, najviše desetki - 37 osvojio je Rus Artem Silchenko, prvak iz sezone 2017.

No, Britanac ih ima svega nekoliko manje - 34 i mogao bi već ove godine dodati i ovaj rekord svojoj listi.

U konkurenciji žena, Rhiannan Iffland nije ništa manje dominantna od Hunta, osim što ima kraći staž.

Australka je prije četiri godine debitovala kao takmičarka s pozivnicom, i od tada je sakupila 16 pobjeda na 22 takmičenja.

U tri godine se tri puta okitila titulom, a na pragu je da osvoji i četvrtu.

Da li će u Mostaru 24. augusta pasti još poneki rekord, ostaje tek da se vidi, ali ono što se pouzdano može očekivati jeste mnogo fantastičnih skokova i još jedan spektakl na Starom mostu, kada svjetska cliff diving elita po peti put posjeti grad na Neretvi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.