Namirnice u ovoj supi pune su vlakana, a začini poput crnog papra i čilija potiču otpuštanje toksina iz tijela. Sigurna, učinkovita i istovremeno hranjiva, ova je supa odličan izbor i za zdravo mršavljenje.
SASTOJCI ZA JUHU:
- 1 veći slatki krompir
- 3 srednje mrkve
- 20 dag skuhanog graha
- 1 manji crveni luk
- 3 čehne bijelog luka
- 1 stabljika celera
- 1 mala kašika mljevene crvene paprike
- 1 mala kašika mljevenog čilija
- 1 mali lovorov list
- sol i papar
- 1,5 litara temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 3 kašike maslinova ulja (ili ulja po želji)
PRIPREMA SUPE:
1. Slatki krompir i mrkvu ogulite, operite i narežite na male kockice. Luk i celer nasjeckajte nasitno, a bijeli luk protisnite.
2. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj posudi i dodajte luk. Dinstajte dok malo ne požuti, a zatim dodajte bijeli luk, nakon njega celer i sve prodinstajte još minutu-dvije. Zatim dodajte slatki krompir i mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte čili, mljevenu papriku i lovorov list pa sve zalijte temeljcem i pustite neka se kuha. Probajte mrkvu i slatki krompir i kada primijetite da im treba još nekoliko minuta kuhanja, u zdjelu ubacite kuhani grah kako bi se povezao s ostalim sastojcima.
3. Nakon kuhanja sadržaj zdjele štapnim mikserom ili blenderom pretvorite u krem supu.