open-navfaktor-logo
search
"Oko sokolovo"
Rebac detektovao sudijske greške na startu proljetnog dijela PLBiH
Aktuelni prvaci BiH, fudbaleri Sarajeva, proljetni dio sezone otvorili su visokom pobjedom nad ekipom Tuzla Cityja (6:2).
24.02.2020. u 22:19
get url
text

U večerašnjem izdanju emisije Premijer Liga na BHT1, konsultant za suđenje Zoran Rebac prokomentarisao je sporne situacije sa meča koji se igrao na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Prvo je dao svoje viđenje situacije u kojoj je u šesnaestercu gostiju pao Amar Rahmanović.

- Činjenica je da postoji kontakt rukama, ruka na leđima fudbalera Sarajeva. Bitno pitanje je intenzitet tog kontakta. Sudija je procijenio da nije dovoljan intenzitet, a vidimo da je i fudbaler Sarajeva malo neprirodno pao. Opravdavam odluku glavnog sudije, ali i da je procijenio drugačije, postojali bi elementi za sviranje penala - rekao je Rebac.

Interesantan je bio i komentar isključenju Badare Badjija.

- Incident je sasvim jasan, crveni karton je opravdan. Nesporan je crveni karton Tuzla Cityja zbog krajnje nesportskog i nekorektnog ponašanja, kako je navedeno u izvještaju, baš kao što nije sporan ni žuti karton za Amera Dupovca. Sporno je što sudija nije dodijelio Badjiju žuti karton za start koji je prethodio cijeloj situaciji, a potom crveni za davljenje fudbalera Sarajeva - naglasio je Rebac.

Stručni konsultant za suđenje je objasnio i da Rahmanović faul u začetku akcije iz koje je Sarajevo stiglo do prednosti.

- Sudija je bio jako blizu događaja. Kad komentarišemo ovakve situacije, kažemo da je sudija blizu i da je najbolje vidio. Ovaj put nije bilo tako, ovo je očit prekršaj i žuti karton i nažalost, ovo je najsporniji detalj na cijelom meču - smatra Rebac.

Na kraju je Rebac prokomentarisao i penal za Sarajevo.

- Ovo nije sporan detalj. Igrač Sarajeva varkom izbacuje igrača Tuzla Cityja iz igre i kad pokušava krenuti za loptom, igrač Tuzla Cityja ga izbacuje iz igre i ovo je definitivno čist kazneni udarac - zaključio je Rebac.

Dosta primjedbi na suđenje Admira Šehovića u meču između Širokog Brijega i Borca imali su domaćini.

Rebac je dao svoje viđenje situacije iz 20. minute, kada su domaći tražili njastrožiju kaznu.

- Lopta dolazi iz daleka i ne može se reći da je neočekivana situacija za defanzivca. Ipak, igrač domaćih odigrava loptu, ona se odbija od tlo i iznenađuje igrača Borca. On pokušava povući ruku, ona ga pogađa negdje između nadlaktice i ramena, tako da mislim da je sudija donio dobru odluku - rekao je Rebac, a zatim se osvrnuo i na sporni detalj iz finiša meča. Opet su domaći tražili jedanaesterac.

- Obično su velike gužve u kaznenom prostoru u ovakvim situacijama i onda sudije moraju dobro da paze. Ova dva igrača koja su u kontaktu su izdvojena iz cijele grupe. Jasno je u ovom slučaju da odbrambeni igrač Borca povlači igrača Širokog Brijega, zaustavlja ga i ruši. To je žuti karton i penal, nema nikakve dileme - istakao je sudijski ekspert.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.