open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Reagirala inspekcija: Šta će biti sa balkonom koji je penzionerka svojevoljno nadogradila u centru Zagreba?
Trenutno najpoznatiji balkon u Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj, na svoju je ruku proširila jedna penzionerka, i to za oko pola metra. No sada će ga, po svemu sudeći, morati vratiti u prvobitno stanje.
15.04.2023. u 21:43
get url
text

Podsjetimo, riječ je o balkonu u dvorištu Vrbanićeve ulice, nedaleko od križanja Šubićeve i Zvonimirove, kojem je vlasnica odlučila povećati kvadraturu. To je učinila tako što je jednostavno probila bočnu i prednju stranu balkona te ga produžila improviziranom drvenom konstrukcijom. Nju je, pak, poduprla drvenim gredama koje su na dnu učvršćene metalom, piše Index.hr

Komšije se bune, kažu da su majstori to izgradili za nekoliko dana pa očekuju da se jednakom brzinom balkon i ukloni. 

Vlasnica balkona, koja u zgradi živi posljednjih 50 godina, izbjegava novinare i poručuje da će razgovarati samo s inspekcijom. Sada će za to imati priliku jer je građevinska inspekcija najavila izlazak na teren.

Inspekcija će izlaći na teren, iako nisu dobili nikakvu prijavu, a njihova reakcija uslijedila je nakon što su vidjeli fotografije na društvenim mrežama. Izdat će rješenje da se ukloni konstrukcija kojom je proširen balkon.

Jasno je da je produžetak balkona ilegalan i sada je samo pitanje hoće li gospođa krenuti u vraćanje balkona na staro nakon što joj to naredi inspekcija ili i prije toga.

Naime, prema nekim informacijama, ona je danas, nakon što je sve dospjelo u medije, susjedima u WhatsApp grupu napisala da će sama vratiti balkon u prvobitne gabarite. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.