open-navfaktor-logo
search
Vlasti saopćile
Razoran potres u Indoneziji: Srušila se bolnica, desetine poginulih, stotine povrijeđenih
Najmanje 34 osobe su poginule u razornom potresu magnitude 6.2 koji je rano u petak pogodio Indoneziju, javljaju novinske agencije.
15.01.2021. u 08:18
get url
text

Stotine su povrijeđene, a potres s epicentrom 36 kilometara južno od grada Mamuju na otoku Sulawesi teško je oštetio bolnicu, lokalni aerodrom i mnogobrojne zgrade.

- Prema posljednjim informacijama koje imamo 26 osoba je preminulo u gradu Mamuju - kazao je Ali Rahman, čelnik lokalne agencije za ublažavanje katastrofa, dodavši da bi ovaj broj mogao rasti.

Vlasti su upozorile na mogućnost tsunamija u ovom području.

Safarudin Sanusi, glasnogovornik pokrajinske vlade Pazadnog Sulawesija, rekao je za Reuters da se očekuje da će u potrazi i spasilačkim naporima biti pronađeno još žrtava. Početne informacije indonezijske agencije za pomoć u katastrofama pokazuju da je u Majeneu povrijeđeno 637 ljudi.

Klizišta, razrušeni mostovi, prekinuta struja

Niz potresa izazvao je tri klizišta, oštetio mostove do regionalnih središta kao što je grad Makassar i oštetio više desetaka domova, dva hotela i ured pokrajinskog guvernera. U području je prekinuto snabdijevanje električnom energijom.

Kako prenosi AFP, u Mamujuu je srušeno više zgrada, među i kojima bolnica.

- Bolnica je uništena. Pod ruševinama ima pacijenata i osoblja, radimo na njihovu izvlačenju - rekao je za AFP Arianto, čelnik spasilačke ekipe u gradu Mamujuu.

Ocijenio je da je u ruševini zatrpano 10 do 20 ljudi, ali nije mogao potvrditi jesu li živi. Mamuju je pokrajinsko središe s oko 110.000 stanovnika.

Potres je potaknuo paniku među stanovnicima na zapadu Sulawesija koji su se sklonili na uzvisine. Otok je i 2018. pogodio potres u kojemu je bilo mrtvih. Nakon potresa otvorila su se klizišta, zapriječivši pristup jednoj od glavnih saobraćajnica u pokrajini.

Glasnogovornik pokrajinske vlade Zapadnog Sulawesija Safaruddin rekao je da vlasti hitno moraju obnoviti telekomunikacijsku mrežu i popraviti nekoliko oštećenih mostova, kao i dostaviti šatore, osnovnu hranu i medicinske potrepštine.

Na video snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se kako stanovnici na motociklima odlaze na uzvisine. Na jednoj snimci vidi se kako ljudi golim rukama pokušavaju otkopati ruševine, pod kojima je ostalo zatrpano dijete.

Indonezijsko otočje je na pacifičkom "vatrenom prstenu", području snažne seizmičke aktivnosti.

U septembru 2018. grad Palu na Sulawesiju pogodio je iznimno snažan potres magnitude 7,5, koji je prouzročio razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo napustiti svoj dom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.