open-navfaktor-logo
search
Saopćenje SDA
Razočarani smo odlukom Lavrova da se nađe u društvu ratnih zločinaca
Iz SDA su pozdravili poruke Lavrova u Sarajevu
22.09.2018. u 12:41
get url
text

SDA je iznenađena i razočarana da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da primi orden kojim su ranije odlikovani Slobodan Milošević i pravosnažno presuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić.

Iskusni diplomata kakav je Lavrov ne  bi sebi trebao dozvoliti da se nađe u društvu onih koji su osuđeni za najteža krivična odjela sankcionirana međunarodnim pravom, od zločina protiv čovječnosti, do genocida.

Poruke koje smo čuli jučer od ministra Lavrova prilikom sastanka sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu bile su ohrabrujuće i pozdravljamo ih. Međutim, primanje odlikovanja u Banjoj Luci baca tamnu sjenku i dovodi u pitanje iskrenost takvih stavova, saopćio je SDA. 

Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.