open-navfaktor-logo
search
Analiza rezultata
Razočarani SDP-ovci: Nermin, Damir, Vojin i drugi su naučili biti u rukovodstvu bez obzira na izborni rezultat
Podsjećaju također da su navodni članovi općinskih organizacija u Bratuncu, Rogatici i Han Pijesku na unutarstranačkim izborima listom glasali za aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića, zbog čega su, vjeruju, nagrađeni mjestima u Glavnom odboru
22.08.2019. u 22:29
get url
text

Delegat na posljednjem Kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Enver Halilović napravio je analizu odluka koje su donesene na tom Kongresu, a na temelju zvaničnih dokumenata i podataka o rezultatima Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine.

Rezultati izbora za članove Glavnog odbora SDP-a u poređenju sa brojem delegata, članova te rezultatima na Općim izborima ukazuju na privilegiran status određenih kantonalnih organizacija.

Prema rezultatima njegovog istraživanja, Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je na Kongresu imao 181 delegata. Ta je kantonalna organizacija brojala 13.300 članova, a na proteklim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH su "sakupili" 48.644 glasa. Na Kongresu je iz Kantonalnog odbora Tuzla u Glavni odbor imenovano 27 članova.

S druge strane, Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo je imao 91 delegata na Kongresu. SDP u Kantonu Sarajevo ima 5.528 članova, a u toj je izbornoj jedinici je za Parlamentarnu skupštinu BiH prikupio 24.826 glasova. Uprkos mnogo skromnijim rezultatima, iz te su kantonalne organizacije izabrana 32 člana Glavnog odbora.

Autor analize ističe da je Kantonalni odbor SDP-a Tuzla imao više glasova (48.644) nego organizacije te stranke u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu skupa (48.381), ali i dvostruko manje članova Glavnog odbora.

Niti u samom Tuzlanskom kantonu odnos prema SDP-ovcima nije bio ujednačen. Najviše mjesta u Glavnom odboru, čak 16 od ukupno 27, pripalo je članovima Gradskog odbora Tuzla, iako je ta gradska organizacija prikupila tek 27,62 posto glasova SDP-a u Tuzlanskom kantonu.

{$galerijaFotografija}

Dio Kantonalnog odbora SDP-a je, podsjećamo, istupio iz te stranke te su formirali novu, koja je dobila naziv Socijaldemokrate BiH. Jedan od razloga napuštanja SDP-a bilo je razočarenje zbog politike aktuelnog rukovodstva te stranke, što je kulminiralo na posljednjem Kongresu.

- Iz gore navedenih podataka vidljivo je da onaj ko ima najbolje rezultate najlošije prošao, pa je pitanje ima li smisla postizati dobar rezulatat ako nisi iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara ili Banja Luke, jer po izbornim rezultatima nije vršen raspored članova Glavnog odbora već po volji Nermina, Denisa, Jasmina, Saše, Damira, Zukana, Vojina i drugih koji su naučili biti u rukovodstvu bez obzira na izborni rezultat – tvrde iz Kantonalnog odbora Socijaldemokrata BiH Tuzla.

Također ističu da je u Glavnom odboru SDP-a zastupljeno samo 48 općinskih organizacija, od ukupno 144, koliko ih SDP ima u BiH. Od toga je 40 općinskih organizacija iz FBiH, sedam iz entiteta RS, a jedna iz Brčko Distrikta. Svoje predstavnike u Glavnom odboru, dodaju, nema 39 općinskih organizacija iz FBiH te 57 iz entiteta RS.

- Poseban kuriozitet predstavljaju članovi Glavnog odbora iz Bratunca, Han Pijeska i Rogatice, gdje ima SDP ima manje glasova nego članova, a ima ih u Glavnom odboru. Bratunac ima 588 članova SDP-a, a 97 glasova za SDP i dobiju člana Glavnog odbora. Han Pijesak ima 73 člana SDP-a, a SDP je dobio 16 glasova. Rogatica ima 104 člana SDP-a, a 27 glasova za SDP. Han Pijesak ima ukupno biračko tijelo 3.207 građana, za SDP je osvojio16 glasova – tvrde bivši članovi SDP-a.

Podsjećaju također da su navodni članovi općinskih organizacija u Bratuncu, Rogatici i Han Pijesku na unutarstranačkim izborima listom glasali za aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića, zbog čega su, vjeruju, nagrađeni mjestima u Glavnom odboru.

Navode i primjer Banje Luke, čiji je Gradski odbor, predvođen Vojinom Mijatovićem, imao pet delegata na Kongresu, a iz te je gradske organizacije izabrano osam članova Glavnog odbora. Gradski odbor SDP-a Banja Luka ima 505 članova, a osvojili su samo 1.031 glas.

- To je uspjeh za Vojina. Bravo! Sa pet delegata dobije osam članova Glavnog odbora. To je prepoznatljiva politika SDP-a i konkretno je pokazano kako se nagrađuje nerad i nikakav rezultat – zaključuju donedavni članovi SDP-a.

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je, podsjetit ćemo, jedina organizacija te stranke koja je pobijedila na prošlim Općim izborima, ali uprkos izbornom rezultatu im je odlukom stranačkog rukovodstva uskraćena mogućnost formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. S druge strane, SDP je u Kantonu Sarajevo bio tek četvrta stranka po izbornom rezultatu, ali su ipak formirali vlast sa "etnonacionalnim strankama".

Broj izabranih članova Glavnog odbora SDP-a po općinskim i kantonalnim organizacijama
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.