open-navfaktor-logo
search
Nije umor
Razlog za teško buđenje može biti i jedna od ovih bolesti
Spavali ste osam sati, pa vam opet teško da ustanete iz kreveta? S tim problemom vjerovatno se svako susreo bar jednom u životu. Osim umora, ako se prečesto ponavlja, iza ovog osjećaja može stajati još mnogo drugih razloga
21.11.2018. u 16:18
get url
text
Teško buđenje nije samo stvar umora

Jedan od njih je atipična depresija. Iako nije kod svakoga uzrok teškoća s buđenjem, kod nekih osoba može ukazivati na ovaj problem.

- To je jedan od oblika depresije, učestalog poremećaja mentalnog zdravlja. Ljudi koji pate od atipične depresije ne osjećaju se nužno loše, a često nisu ni svjesni problema koji imaju jer njihovo raspoloženje varira - pojasnila je psihologinja Gail Saltz za časopis Health.

- Umjesto problema sa spavanjem i gubitka apetita, osobe koje pate od atipične depresije spavaju i jedu previše - dodala je dr. Saltz.

Atipična depresija također se može i mora liječiti, pa je, ako na nju sumnjate, potrebno posjetiti ljekara i potražiti stručnu pomoć.

Nemojte odmah pomisliti da je to razlog zbog kojeg vam razbuđivanje toliko teško pada. Umor, navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, mogu uzrokovati i anemija, celijakija, sindrom kroničnog umora, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.