open-navfaktor-logo
search
Press u Vijećnici
Razija Mujanović: Ovo je nešto prvo veliko što su napravile, ali obećavam da nije posljednje
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se u domovinu poslije historijskog uspjeha na Eurobasketu, gdje su osvojile peto mjesto.
27.06.2021. u 13:27
get url
text

 

Pobjedom nad Švedskom i trijumfom Rusije nad Španijom Zmajice su osigurale učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nakon što su sletjele na Međunarodni aerodrom Sarajevo, najbolje bh. košarkašice stigle su u Vijećnicu, gdje ih, zajedno s delegacijom KSBiH, ugostila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ispred jedne od najprepoznatljivih građevina u bh. prijestolnici Zmajice su dočekali i skandiranjem pozdravili i brojni građani i navijači.

Nakon što im je gradonačelnica poželjela dobrodošlicu, poručila je kako je poslušala želju košarkašica i da će kroz rebalans budžeta biti ispravljena greška koja je napravljena, te će određeni iznos novca, koji nije precizirala, biti uplaćen Košarkaškom savezu BiH. 

- Prije devet mjeseci bio sam na strani ovih djevojaka kada su izborile plasman na EP. Tada smo vodili pravnu bitku da se u Sarajevu održe kvalifikacije, a u to vrijeme sam bio na funkciji direktora reprezentacije. Zajedno sa Razijom Mujanović organizovali smo "balon" na vrhunskom nivou, što je bio zamajac za ovaj vrhunski rezultat - kazao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, bivši kapiten muške selekcije.

Igrači se te koje zaslužuju najveće zasluge...

- Ne bih puno pričao, igračice su te koje zaslužuju najveće zasluge za ovaj rezultat. One su naše heroine. Mi nećemo stati. Tek sada nas očekuje još jedna borba za SP, a KSBiH će se potruditi da mi organizujemo jedan od kvalifikacionih turnira - rekao je generalno sekretar KSBiH Amer Čolan.

Legendarna Razija Mujanović je kazala kako djevojkama puno znači ovaj uspjeh.

- Ovo je nešto prvo veliko što su napravile, ali ja obećavam da nije posljednje. Zajedništvo je naš najjači adut. I želimo svakako da nastavimo ovim putem i da pravimo još bolje rezultate - poručila je Mujanović.

- Napravili smo uspjeh za BiH koji do sada nije napravio niko. Predstoji nam puno posla. Slijede kvalifikacije za SP u februaru, prije toga i kvalifikacije za novo EP - kazao je selektor Goran Lojo.

- Ponosna sam na djevojke, one su naprvile čudo. Samo one znaju kroz šta smo sve prošli ovih 50 dana. Hvala svima na dočeku, nadam se da ćemo prilikom sljedećeg dočeka imati nešto oko vrata - rekla je Milica Deura, kapitenka pete reprezentacije Evrope.

Na pitanje šta treba za vrhunski rezultat, za još bolji od ovog Lojo je rekao:

- Potrebna je podrška svih nivoa vlasti jer košarka je najtrofejniji sport u našoj zemlji u posljednjih 20 godina.

{$galerijaFotografija}

Press košarkaška reprezentacija BiH 27.06.2021.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.