open-navfaktor-logo
search
Glavna tema u Italiji
Razgovori o produženju ugovora: Edin Džeko golovima zadaje glavobolju Interu
Edin Džeko igrao kao preporođen.
14.11.2022. u 11:03
get url
text

Kapiten fudbalske A reprezentacije pokretač je Intera i najzaslužniji je za šest bodova u posljednje dvije utakmice Serie A, pred pauzu za Svjetsko prvenstvo.

Tokom sedmice protiv Bologne je režirao preokret na Giuseppe Meazza stadionu (gol i asistencija), a jučer je u derbiju protiv Atalante bio dvostruki strijelac u gostujućoj pobjedi (3:2).

Dijamant je glavna tema italijanskih medija, prije svega zbog sjajnih igara, ali i svog statusa u milanskom klubu. Ugovor sa Nerazzurrima veže ga do kraja sezone, a Gazzetta dello Sport piše o mogućoj produženju saradnje.

- Piero Ausilio, sportski direktor Intera, već je u augustu o tome razgovarao sa Džekinim agentom Alessandrom Luccijem. Tada je dogovoreno da se razgovori nastave u prvom mjesecu naredne godine, uz okvirni zaključak da Inter želi produžiti ugovor sa Edinom.

Ne treba isključiti da će se prvi važan razgovor između Luccija i menadžera Nerazzurra održati tokom pauze za Svjetsko prvenstvo, s tim da se razumije da se ne žuri s potpisom. Situacija sa Džekom, koji će uskoro imati 37 godina, drugačija je od situacije Milana Skriniara i Stefana de Vrija. Bosanac nema ponuda niti želju za promjenom ekipe.

Rim mu je i dalje drugi dom, no u Milanu mu je lijepo i rado bi ostao još koju godinu. Čak i uz smanjenje plaće (pisalo se da će plaća biti prepolovljena u odnosu na sadašnjih 5,5 miliona eura), iako su svi svjesni da će, ako nastavi zabijati ovim tempom, biti komplikovano postići dogovor za manju plaću - pišu italijanski mediji, aludirajući da postizanjem golova zadaje glavobolju Interu oko mogućnosti smanjenja plaće.

I Giuseppe Marotta, izvršni direktor Intera, u razgovoru za Rai RadioUno, smatra kako će Džeko produžiti ugovor.

- Džeko zaslužuje produženje ugovora, veliki je profesionalac, vezan je za dres i kao i mnogi iskusni igrači ima porok zabijanja. U pravom trenutku ćemo inicirati kontakte. To je naša želja. Za sada nema najava da bi u januaru (zimski prijelazni rok) mogao napustiti klub - kazao je Marotta.

Dijamant je ove sezone u dresu Intera odigrao 21 utakmicu. U Serie A na 15 susreta ima učinak od šest golova i tri asistencije, dok je u Ligi prvaka odigrao šest mečeva postigavši tri gola uz jednu asistenciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.