open-navfaktor-logo
search
Nova prilika
Razgovor Erdogan - Michel: Turska budućnost namjerava razvijati zajedno sa EU
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonom je danas razgovarao sa liderom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.
15.12.2020. u 22:37
get url
text

U saopćenju Direkcije za komunikacije predsjednika Turske navodi se da je Michel nazvao Erdogana kako bi mu prenio informacije i razmjenio ideje o samitu Evropske unije (EU).

Erdogan je tokom razgovora kazao da Turska svoju budućnost namjerava razvijati zajedno sa EU, dodajući da svaki pozitivan korak u odnosima Turske i EU smatra novom prilikom.

Još je kazao da neki neprestano poduzimaju napore da izazovu krizu u momentima dok Turska želi otvoriti novu stranicu sa EU, istakavši da je vrlo važno što prije izaći iz začaranog kruga kada se radi o odnosima Turske i EU.

Erdogan je podsjetio da je u više navrata naglasio da je Turska spremna ponovo početi pregovore s Grčkom, dodajući da ipak grčka strana konstantno proizvodi neke izgovore i bježi od razgovora, a posljednjih sedmica su napravili, kako je kazao, i neke provokativne korake.

Napomenuo je da Turska svoje politike kreira u skladu sa principima pravednosti i pravde, te da po pitanju istočnog Mediterana zauzima dobronamjeran i konstruktivan stav, istakavši da je i dalje na stolu prijedlog za održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se razmatralo ovo pitanje.

Istakavši da je vrlo važno da konferenciji prisustvuju svi relevantni akteri, uključujući i Tursku Republiku Sjeverni Kipar, rekao je da je turska strana uvijek ulagala napore za postizanje pravednog, trajnog i održivog rješenja na ostrvu Kipar.

Erdogan je još kazao da pitanja kao što su Libija, Sirija i Nagorno-Karabakh koja EU naziva problematičnim područjima ne predstavljaju prepreku odnosima Ankare i Brisela, istakavši da se njihovi temeljni principi i ciljevi u tim područjima uglavnom preklapaju.

Napomenuo je da su odnosi Turske i EU u posljednje dvije godine talac kratkovidnih interesa nekih zemalja članica evropskog bloka, dodajući da žele početi pregovore s EU u duhu uzajamne koristi.

Turski predsjednik je na kraju kazao da se u prvoj fazi trebaju fokusirati na sporazum o readmisiji migranata zaključenog između Turske i Evropske unije 18. marta 2016. godine, izrazivši nadu da će EU u pogledu Turske zauzeti razborit i konstruktivan stav.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.