open-navfaktor-logo
search
Sankcije političarima
Razgovarao sa Nelsonom: Za Dodika je Uredba Bijele kuće nedemokratska
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u telefonskom razgovoru sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom iznio je stav da Uredba Bijele kuće, koja se odnosi na Zapadni Balkan, nije demokratska, niti u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.
10.06.2021. u 15:24
get url
text

Telefonski razgovor je upriličen na inicijativu ambasadora Nelsona, koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ovom dokumentu.

VEZANI TEKST - Bijela kuća sprema sankcije političarima na Balkanu, šta se neće tolerisati

Predsjednik SAD-a Joseph Biden jučer je potpisao izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu. Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru sa Nelsonom Dodik je iznio stav da je uredba "još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je riječ o BiH".

Kazao je da misli da su bošnjački političari "u Uredbi vidjeli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog".

- Povjerenje Srba i Republike Srpske u namjere SAD-a u BiH je poljuljano i bilo bi dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u cjelini - naveo je Dodik.

Kako je saopćeno iz njegovog kabineta, Dodik je istakao da će u atmosferi povjerenja biti lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Ustvrdio je da se RS ne bavi secesijom, već da je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.