open-navfaktor-logo
search
Nove informacije
Razbuktava se požar iznad Donje Jablanice, na Čabulji kanader usporio vatru
Požari na Čabulji i na Đubranima i dalje su aktivni, izvještaj je Federalne uprave civilne zaštite o stanju na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do 20.30 sati.
16.08.2021. u 21:13
get url
text

Požar na Đubranima je na nepristupačnom i miniranom terenu i spušta se prema Bučićima. Gore trava i nisko rastinje, ali ne ugrožava stanovništvo i stambene objekte.

Na požarištu na Čabulji je od 18.30 do 19.30 sati djelovao kanader te malo usporio napredovanje požara.

Aktivan je također požar na lokaciji Kvanj - Dolovi, koji je izbio oko 12 sati. Gore trava, visoko i nisko rastinje, ali za sada ne prijeti stanovništvu i objektima.

Stanje u Čapljini, odnosno na požarištu na lokaciji Budisavina, je puno bolje, ali postoji mogućnost ponovnog razbuktavanja, pa ekipe vatrogasaca dežuraju.

Prema informaciji iz CZ Jablanica, na lokaciji Komadinovo Vrelo požar je i dalje aktivan. Vatrogasci trenutno gase iznad željezničke pruge kod Komadinovog Vrela, a iznad Donje Jablanice požar se razbuktava.

Helikopter Helikopterskog servisa RS-a je djelovao od 18.30 do 19.30 sati i imao je 11 naleta. Trenutno je ugrožena jedna lovačka koliba iznad Donje Jablanice, a na platou Plase puše jak vjetar i razbuktava požar.

Šef OC CZ Stolac Milenko Vujinović ističe kako je i dalje aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gore trava, visoko i nisko rastlinje na nepristupačnom terenu, ali požar za sada ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, navodi se u izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.