Kako je saopćeno iz MUP-a ZDK, kvalitetnim operativnim saznanjima i koordiniranim postupanjem, utvrđen je njihov identitet, te su poduzete aktivnosti na lociranju i hapšenju.

Jučer su ih pripadnici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona pronašli i uhapsili na području Donjeg Vakufa, nakon čega su dovedeni u MUP ZDK na krim - obradu.

VEZANI TEKST - Grupa od sedam migranata opljačkana u Zenici: Uz prijetnju pištoljem, oteli im novac i mobitele

Utvrđeno je da se radi o Y. H., rođen 1999. godine i A.E-M., rođen 2002. godine, obojica državljani Maroka.

Kod njih su pronađeni predmeti koje su oteli od drugih migranata.

Oni će, prema informaciji iz MUP-a ZDK, nakon krim-obrade biti predati Tužilaštvu ZDK na dalje postupanje.

Policija je također uspješno rasvijetlila još jedan događaj u kojem su učestvovali migranti, a radi se o ubistvu ispred tržnog centra Konzum u tešanjskom naselju Kraševo.

Kako smo ranije objavili, zbog ovog krivičnog djela uhapšen je Y. S., državljanin Maroka.

On je u tuči koja se dogodila u nedjelju oko 16 sati nožem izbo H. S. (1982), državljanina Alžira, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u Općoj bolnici Tešanj.

VEZANI TEKST - Kobna tuča migranata u Kraševu: Jedan preminuo u Domu zdravlja, drugi uhapšen

Iz MUP-a ZDK su saopćili da je pronađen nož kojim je počinjeno ubistvo, kao i krvava odjeća, a koji će biti podvrgnuti vještačenju.

Uhapšeni Marokanac je jučer, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predat Tužilaštvu ZDK.

Iz MUP-a ZDK ističu da, i pored brojnih problema sa kojima se susreću kada su u pitanju krivična djela u kojima učestvuju migranti, zbog otežane identifikacije i praćenja njihovog kretanja, policija ZDK uspješno rasvjetljava i dokumentuje krivična djela počinjena od migranata.

- Naročito se to odnosi na teža krivična djela koja dodatno uznemiravaju naše građane i javnost - naveli su iz policije.