open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Ratovali na strani ISIL-a: Senad Kasupović i Jasmin Keserović optuženi za terorizam
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Kasupovića, rođenog 1980. godine u mjestu Grabovac, općina Velika Kladuša, državljanina BiH, koji je trenutno u pritvoru.
13.03.2020. u 11:45
get url
text

Optuženi se tereti da je 12.07.2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio šest godina, sve do 19.12.2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Muatesim, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa.

Tereti se da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe. Uz optužnicu, Sudu BiH je upućen i prijedlog za produženje pritvora.

Također, Tužilaštvo je podiglo optužnicu i protiv Jasmina Keserovića (1994). On se tereti za krivična djela "organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizma, kao i krivično djelo "javno podsticanje na terorističke aktivnosti". Jasmin Keserović zvani Muhamed, rođen 1994. godine u Zavidovićima, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine, otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom. Nakon što se priključio navedenim formacijama, čiji su pripadnici svakodnevnim  oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama terorizirali stanovništvo, optuženi je zajedno sa drugim osobama iz BiH, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u jedinici "Bejt Komandos" koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa", sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a koncem 2019. godine, kada se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran pravosuđu BiH.

Također, optuženi se tereti da je za vrijeme boravka u Siriji, u uniformi i naoružan automatskom puškom, snimio i putem interneta distribuirao, video-snimak u kojem osobno poziva na ubijanje kršćana, te navedenom porukom direktno podsticao druge na izvršenje krivičnog djela terorizma.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, te javno putem sredstava informiranja, uputio poruku javnosti, koja je imala za cilj podsticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe, a u vezi sa krivičnim djelom terorizma, kao i krivično djelo "javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.